Erhverv

David Lando stopper som formand for Finanstilsynet

David Lando, der sidder for bordenden af Finanstilsynet, ønsker ikke at blive genudpeget som formand.

David Lando har været formand i to år. Arkivfoto: Finn Frandsen.

Finanstilsynet skal have ny bestyrelsesformand, når den nuværende formand David Landos periode udløber til sommer.

Det oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

David Lando ønsker ikke at blive genudpeget efter fire år som næstformand og to år som formand for Finanstilsynet.

»Jeg har to år tilbage som centerleder for mit grundforskningscenter FRIC på CBS’ Institut for Finansiering, og jeg ser frem at kunne afsætte al den tid, det tager at være med, hvor forskningen gør en forskel,« udtaler David Lando i meddelelsen.

Han peger på, at tilsynet i hans tid har defineret en god model for, hvordan bestyrelsen skal arbejde, og den har behandlet en række vigtige og store sager.

»Der har i perioden også været blæst om tilsynets arbejde, men vi har i fællesskab værnet om Finanstilsynets faglighed og integritet. Det er et godt tidspunkt for en ny formand at tage over,« lyder det fra den snart tidligere formand.

Blandt andet har håndteringen af Danske Banks hvidvasksag udløst skarp kritik af Finanstilsynet, efter at der i Danske Banks estiske filial flød omkring 1500 mia. kr. gennem uden nævneværdig kontrol fra 2007 til 2015.

Kritikken har blandt andet lydt på, at omfanget af mistænkelige transaktioner burde have været opdaget tidligere, og at tilsynet i for høj grad stolede på oplysninger fra Danske Bank.

Derudover har David Lando været i fokus, fordi han har siddet i bestyrelsen for en fond, der blev brugt til spekulation i forbindelse med udbetaling af udbytteskat.

Sidste år blev David Lando sat under pres af Socialdemokratiet, der mente, at bestyrelsesformanden sammen med resten af bestyrelsen burde gå af i et forsøg på at genoprette tilliden til den finansielle vagthund.

»Vi har fået en stor rapport om håndteringen af hvidvask i Danske Bank, og på baggrund af den mener vi, at der er behov for en ny start for Finanstilsynet. Vi mener ikke, at Finanstilsynet kan holde til debatten om bestyrelsesmedlemmernes tidligere engagementer i finanssektoren. Derfor er der behov for, at vi starter på en frisk og udpeger en ny bestyrelse,« sagde Morten Bødskov, erhvervsordfører i Socialdemokratiet, til Finans.

I et interview med Berlingske et år efter kaldte han det et »voldsomt, personrettet angreb«.

»Jeg er den første til at gå, hvis jeg klokker i det. Men jeg synes ikke, at der har været nogle afgørelser, hvor vi har taget fejl, eller hvor man kan påpege, at vi har gjort noget forkert,« sagde David Lando til Berlingske.

Læs også
Top job