Serier

Opråb til Wammen: Organisationer vil undgå pletvise forlængelser af lønkompensation

Både Dansk Metal, DI, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv håber på, at regeringen nu lægger en langsigtet plan for lønkompensationsordningen.

Corona rammer verden
Adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, advarer mod blot at aftale en måneds forlængelse af lønkompensationen som tidligere. Foto: Carsten Bundgaard Foto: Carsten Bundgaard

Der er behov for en langsigtet plan, når forlængelsen af lønkompensationen skal forhandles på plads.

Sådan lyder det fra en række organisationer, efter at regeringen med Nicolai Wammen (S) i spidsen har meldt sig klar til at forlænge lønkompensationen til august.

Finansministerens argument er, at det ikke er optimalt at lade ordningen slutte 8. juli midt i sommerferien, som det ellers var meningen.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der har gavn af, at man forlænger ordningen af små stykker ad gangen. Det er vigtigt med en samlet aftale nu, så virksomhederne ved, hvad de har at rette sig ind efter,« siger Thomas Søby, cheføkonom hos Dansk Metal.

Der er rigtig gode takter i det, som Nicolai Wammen lægger op til, mener han. Men krisen kommer til at vare ved i længere tid, forudser Dansk Metal, der tidligere har været ude og forslå at forlænge kompensationsordningen til oktober.

»Hvis verden ser anderledes ud ved udgangen af august, så skal pakkerne ikke vare længere. Der er ingen, der ønsker at være på støtten. Men vores vurdering er, at det er nødvendigt at køre noget længere end til juli,« siger Thomas Søby.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening ser man frem til at drøfte med regeringen, hvor lang tid ordningen skal forlænges, og hvordan det gøres bedst muligt. Her peger adm. direktør Jacob Holbraad også på, at der skal tænkes langt og klogt i stedet for kortsigtet.

»Vores udgangspunkt er, drøftelsen bør tage udgangspunkt i, at vi ikke denne gang blot aftaler en måneds forlængelse som tidligere, for det vil alene række over sommerferieperioden. Det vil være hensigtsmæssigt, at vi nu får en samlet aftale og plan på plads om forlængelse, justering og endelig udfasning af lønkompensationsordningen,« lyder det i en mailkommentar fra Jacob Holbraad.

Hos DI opfordrer man til, at parterne som led i drøftelsen også ser nærmere på mulighederne for at gøre ordningen mere fleksibel frem mod udfasningen.

»Det vil klart være mest hensigtsmæssigt, at vi får en samlet plan på plads for forlængelse, justering og endelig udfasning af lønkompensationsordningen. Derfor er det også vigtigt, at aftalen rækker længere end en måned frem, for ellers vil forlængelsen i praksis kun dække sommerferieperioden,« skriver Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI, i en mailkommentar.

Også Dansk Erhverv stemmer i koret om, at regeringen bør tænke langsigtet, når der skal forhandles om at forlænge ordningen.

»Som det er nu, stopper den jo midt i sommerferieperioden, og det er uhensigtsmæssigt. Derfor hilser vi regeringens udmelding velkommen. Det er også vigtigt, at vi får lagt en længere plan for ordningen, så danske virksomheder ved, hvad de har at holde sig til,« skriver Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, i en mail.

BRANCHENYT
Læs også