Erhverv

En hel by er sat til salg i Sverige for 50 mio. kr.

En by fra 1700-tallet med 70 bygninger er sat til salg 100 km. fra Stockholm, hvor en stribe iværksættere har omdannet stedet til en wellness-stad.

Den svenske by Sätra Brunn er til salg. Foto: Christie's International Real Estate.

For den nette sum af 50 mio. kr. kan du købe dig en by fra 1700-tallet i Sverige med tilhørende kirke og daginstitution.

Rent praktisk fungerer byen Sätra Brunn i dag som et tilflugtssted for wellness-gæster og konferencedeltagere, som kan indlogere sig i byens hotel og hjem.

Det skriver auktionshuset Christie’s, hvis ejendomsafdeling står for salget.

Sätra Brunn blev grundlagt i 1700, hvor der rundt i Europa var stor interesse for kildevand og terapeutiske bade. Lægen Samuel Skragge fandt stykket med land, testede vandet og købte det for at grave en brønd og et bygge datidens svenske wellness-sted.

I 1740’erne købte en biskop grunden og husene og testamenterede det siden til universitetet i Uppsala, der har brugt byen som et forsknings- og behandlingscenter. Universitet solgte i 2002 Sätra Brunn til 16 lokale iværksættere, som siden da har drevet stedet som en wellness-forretning.

Byen består af 70 bygninger, hvoraf flere af dem stammer tilbage fra 1700-tallet.

»Den store udfordring bliver at vælge, hvilke huse den nye ejer har lyst til at begynde med at arbejde på,« siger Jonas Martinsson fra Christie’s til The New York Times.

Omsætningen ligger på 30-34 mio. svenske kroner om året, skriver Christie’s. Den stammer fra indtægterne fra byens restaurant, hotel, konferencecenter, badehus, spa, daginstitution og lokal kildevandsproduktion.

BRANCHENYT
Læs også