Erhverv

Regeringen åbner grænsen til Tyskland, Island og Norge

Mette Frederiksen vil lave en »kontrolleret« genåbning af Danmark for turismen. Der vil dog være begrænsninger - f.eks. må de ikke overnatte i København.

Den dansk-tyske grænse lukkede lørdag den 14. marts 2020. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Danmark vil igen lade turister fra Tyskland, Island og Norge indtage det danske sommerland. Fra den 15. juni bliver grænserne åbnet for turister fra disse lande, oplyser statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde.

»At lukke grænsen var en regeringsbeslutning. Det samme er det at åbne den. Derfor gør vi det kontrolleret og gradvist,« siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen forklarer, at grænserne i høj grad bliver åbnet »til fordel for turismen«. Men det bliver det langtfra som i tiden inden corona, understreger statsministeren.

Grænserne åbner for turister

Fra den 15. juni ændres vejledningerne for rejser til Tyskland, Island og Norge fra orange til gul. Det betyder, at man kan rejse ind, men at man fortsat skal være opmærksom på sin sikkerhed og holde sig opdateret om situationen.

Udenrigsministeriet opfordrer samtidig til, at man undgår at overnatte i byområder med 750.000 indbyggere eller derover i disse lande.

For resten af Europa og verden frarådes fortsat alle ikke-nødvendige rejser frem til den 31. august.

Regeringen er i dialog med Sverige og Finland, og der kan på den baggrund eventuelt blive foretaget yderligere lempelser i rejsevejledningerne inden den 31. august. For Sverige kan det for eksempel være regionalt med særligt fokus på Øresundsregionen.

Kilder: Ritzau/Udenrigsministeriet

»Når vi begynder at åbne, bliver det med restriktioner,« siger Mette Frederiksen.

Turisterne skal bl.a. kunne dokumentere, at de har booket seks overnatninger, og der er restriktioner i forhold til København, som turisterne gerne må besøge. De må dog ikke overnatte i den danske hovedstad.

Mens der altså bliver åbnet for turister fra Tyskland, Norge og Island, får turister fra Sverige ikke i første omgang mulighed for at krydse Øresund. Danmark er dog i dialog med Sverige om en åbning - evt. en regional løsning.

»Mange bor på den ene side, arbejder på den anden. Danmark og Sverige står forskellige steder i forhold til corona. Det betyder noget for, hvad vi kan gøre i forhold til corona,« udtalte Mette Frederiksen.

På pressemødet forklarede Mette Frederiksen, at danskere godt kan rejse til Tyskland, Norge og Island, man holder sig fra storbyerne. Udenrigsministeriet fraråder fortsat rejser til de øvrige europæiske lande frem til den 31. august.

»I år bliver også et år, hvor flere end normalt holder ferie hjemme. Det betyder også, at der kan komme ganske mange i det danske sommerland. Så jeg vil opfordre til, at alle opfører sig fornuftigt,« siger Mette Frederiksen.

BRANCHENYT
Læs også