Serier

Nu betaler Jysk penge fra hjælpepakker tilbage

Den internationale butikskoncern Jysk og flere selskaber under Lars Larsen Group melder om salg under coronakrisen. Derfor takkes der nej til tildelt statslig støtte fra hjælpepakker.

Corona rammer verden
Jysk-koncernen har op mod 2.900 butikker i 51 lande. Målet er fortsat at ekspandere med endnu flere. PR-foto.

Tendensen med at sende penge fra hjælpepakker i coronakrisen retur i statskassen breder sig. Nu melder den danske butiksgigant Jysk og flere af koncernens søsterselskaber sig.

De følger dermed efter bl.a. Matas og Salling Group, som den seneste tid har meldt, at selskaberne enten tilbagebetaler allerede udbetalte støttekroner eller frabeder sig sådanne.

Jysk med over 2.900 butikker i 51 lande har under coronakrisen været hårdt ramt på salget. Over 2.000 af koncernens butikker i en lang række lande var gennem en periode tvangslukkede. Jysk har derfor også haft medarbejdere hjemsendte.

I Danmark, Norge og Sverige har Jysk under krisen kunnet have butikker åbne, mens andre dele af detailhandlen var lukket. Den familieejede koncern har i den forgange uge på de interne linjer meldt, at den i de tre lande tilbagetaler allerede udbetalt støtte i lønkompensation, som indgår i hjælpepakker i kampen for at støtte erhvervslivet gennem krisen, eller undlader at modtage sådanne midler.

Detailselskabet
  • Detailkoncernen Jysk har eksisteret siden 1979, da afdøde dynekøbmand Lars Larsen åbnede den første butik.
  • Driver godt 2.900 butikker i 51 lande.
  • Koncernen var indtil 1. september delt i to selvstændige selskaber som nu er slået sammen: Dänisches Bettenlager med butikker i de tysktalende lande samt Frankrig, Italien, Spanien og Portugal og Jysk Nordic, som ud over Skandinavien har det øvrige marked i Europa.
  • 200 af Jysk-butikkerne drives af lokale franchisetagere i lande, der ikke regnes som kernemarkeder for koncernen, gennem Jysk Franchise. Det er lige fra Island, de baltiske lande og Canada til bl.a. Thailand, Kuwait og Vietnam.
  • Jysk indgår i familiekoncernen Lars Larsen Group, der har stifterens søn, Jacob Brunsborg, som bestyrelsesformand.

Det bekræfter kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen, Jysk, over for Finans. Om baggrunden siger han:

»Situationen er forskellig på vores markeder. Men i de tre skandinaviske lande har vi kunnet have butikker åbne og haft omsætning gennem hele krisen. Derfor finder vi det rigtigt at takke nej til støtte og tilbagebetale. Vi kan klare os, og de hjælpepakker er rettet mod aktører uden omsætning.«

Jysk indgår i familiekoncernen Lars Larsen Group med også en lang række andre danske selskaber. Flere af disse gør som Jysk og takker nej til allerede tildelte støttemidler i ordningen med lønkompensation. Det gælder bl.a. møbelproducenten Actona og detailselskaberne Bolia samt Sengespecialisten.

I den forgangne uge præsenterede den børsnoterede detailkoncern Matas, at selskabet tilbagebetaler millioner tildelt i lønkompensation. Adm. direktør Gregers Wedell-Wedellsborg sagde da til Finans, at bestyrelse og ledelse har besluttet dette, da kæden er kommet godt igennem coronakrisen.

»Det er fantastisk, at vi her i landet har et sådant sikkerhedsnet for medarbejdere og virksomheder. Vi ser, at kunderne netop er vores sikkerhedsnet, da de er kommet så hurtigt tilbage,« sagde Gregers Wedell-Wedellsborg.

I dagligvarekoncernen Salling Group, som havde 1.900 ansatte fra de to Salling-stormagasiner samt kæderne Starbucks og BR hjemsendte under krisens første periode, har koncernchef Per Bank også meddelt, at der siges nej til til et tocifret millionbeløb i lønkompensation.

»Vi forventer fortsat at komme ud af dette år med et pænt resultat, selvom det bliver mindre end i 2019. Men det er fortsat et pænt beløb, som vi selv tjener. Derfor synes jeg ikke, at det er rigtigt at få penge fra staten, da andre kan få mere gavn af dem,« sagde Per Bank til Finans sidst i april.

Hos Jysk har kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen ikke et samlet overblik over, hvor mange millioner som koncernens selskaber i ind- og udland samlet siger nej til i coronastøtte fra statskasserne. Møbelselskabet Actona har tirsdag oplyst til Holstebro Dagblad, at der er tale om 6 mio. kr. for den virksomhed alene. 

Læs også