Erhverv

"Hemmelige" danske rejsebureauer på vej mod afgrunden

En overset, men indtil for nyligt indbringende del af den danske turistbranche risikerer at forsvinde, lyder advarslen.

De danske incoming-bureauer henter hvert år hundredtusindvis af turister til Danmark. Her turister på Amalienborg Slotsplads. Foto: Jacob Ehrbahn.

De opererer fjernt fra mediernes søgelys, men Danmarks skjulte rejsebureauer omsætter for milliarder og tjener masser af penge.

Det gjorde de i hvert fald, indtil at coronaen ramte.

Nu er de danske såkaldte incoming-bureauer, der arbejder med at hente ferie- og erhvervsturister til Danmark, havnet i en alvorlig klemme, som risikerer at føre til en stribe konkurser. Det skriver Børsen.

En række af de danske incoming-bureauer står lige nu uden nogen som helst indtægt, og de har samtidig måttet tilbagebetale millioner af kroner til kunder for aflyste arrangementer.

For at gøre ondt værre er lige præcis denne del af turistbranchen ikke omfattet af regeringens hjælpepakker.

»Det er alt sammen dødt. Der sker intet, og der kommer ikke til at ske noget før næste år. Hvis vi ikke får nogen direkte hjælpepakker, så drejer vi nøglen om. Det er totalt umuligt for mig at komme igennem, som det ser ud nu,« siger Jens Elers, adm. direktør i incoming-bureauet DMC Nordic til Børsen.

Incoming-bureauer tilrettelægger hvert år rejsen for hundredtusindvis af udenlandske rejsende, som besøger Danmark i kortere eller længere tid. De sørger for at levere en samlet pakke med f.eks. hotelophold, transport, adgang til attraktioner og seværdigheder.

Det kan også være planlægning af møder, kongresser og konferencer, men lige nu står alt stille.

Der er tale om en overset, men indtil for nyligt ganske indbringende del af den danske turistbranche. For få år siden blev et af de største danske incoming-bureauer, Trans Nordic Tours, solgt, hvilket indbragte ejerfamilien cirka 200 mio. kr.

Den danske incoming-branche omsætter årligt for over 3 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også