Erhverv

Folketinget har afskaffet vilde ågerrenter på kviklån

Bredt politisk flertal har vedtaget et loft over hurtige forbrugslån - renter og omkostninger på op til 800-900 pct. forbydes.

I fremtiden bliver det forbudt – som her – at reklamere for kviklån i togene. Foto: Joachim Adrian

Folketinget vedtog torsdag nye regler, der skal gøre op med med de dyre kviklån, der har fanget mange borgere i uoverskuelig gæld.

Den nye lov sætter en øvre grænse for, hvor meget udbydere af hurtige forbrugslån - kviklån - må tage i rente og omkostninger. Også kaldet Årlig Omkostning i Procent (ÅOP).

Indtil i dag har man kunnet se den type lån udbudt med renter og omkostninger, der nogle gange kan medføre op mod 900 pct. om året. Nu bliver den højst tilladte ÅOP på 35 pct.

»I dag gennemfører vi et opgør med kviklån, der har fanget særligt unge og udsatte i uoverskuelige gældsfængsler. Det er på høje tid, for kviklån har været et problem i alt for mange år. Vi har tidligere set eksempler på årlige omkostninger op mod 900 pct. Det er slut nu,« oplyser erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Loven forbyder alle forbrugslån med en ÅOP på over 35 pct. Yderligere bliver det ulovligt at reklamere for lån med en årlig omkostning i procent på mere end 25.

»Med loven indføres et markedsføringsforbud, der betyder, at virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 pct., ikke må markedsføre nogen forbrugslån overhovedet. Det bliver dermed forbudt at reklamere for de dyreste kviklån i busser og tog. Desuden indføres et forbud mod markedsføring af kviklån på tv i sammenhæng med spil og gambling,« skriver ministeriet.

Der bliver også sat en stopper for nogle af forretningsmodellerne, hvor udbyderne tjener mange penge på rykkergebyrer og andre former for strafrenter.

Det betyder konkret, at der kommer et omkostningsloft, så man maksimalt kan komme til at betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.

»Jeg er stolt af, at et bredt flertal i Folketinget er med til at sætte ind over for kviklånene. Vi får nu en af de strammeste reguleringer af markedet for forbrugslån i EU, så det er en god aftale, der beskytter forbrugerne. Det er stadig muligt at låne til et nyt køleskab. Nu bliver det bare til en langt lavere rente,« siger Simon Kollerup.

Læs også