Erhverv

To mænd får hårde straksdomme i hvidvasksag

Det tog 30 timer, fra de var anholdt og til to mænd fik hårde fængselsdomme for deres rolle i en hvidvasksag til 353 mio. kr. Fire andre blev anholdt i sagen onsdag.

Foto: Anita Graversen

En 47-årig mand er i en lyndom i Københavns Byret blevet idømt fem års ubetinget fængsel i et enormt hvidvaskkompleks, omfattende 353 mio. kr.

En anden mand på 62 år fik en ubetinget dom på to et halvt års fængsel.

Hvidvasksagen dukkede pludseligt op onsdag som lidt af en bombe, da Bagmandspolitiet - Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og Internation Kriminalitet (SØIK) - kunne fortælle om sagen, hvor de meget store beløb er løbet igennem forskellige selskaber og overført i euro til udenlandske selskaber.

Pengene stammer fra ulovlige aktiviteter.

Den 47-årige forretningsmand blev anholdt ved en politiaktion onsdag og tilstod meget hurtigt sin medvirken i hvidvask af 353 mio. kr. Heraf udgør unddragen A-skat, AM-bidrag og moms 220 mio. kr., skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse torsdag aften.

Han har erkendt, at han har modtaget hundredvis af mio. af kroner fra kriminalitet via en række selskaber. Herefter er pengene blevet kanaliseret videre til udlandet. Hans rolle var at ekspedere de mange penge videre.

I straffen på fem år indgår der nogen rabat, oplyste dommer Grethe Jørgensen i byretten, ifølge Ritzau.

»Jeg har lagt vægt på det ganske betydelige beløb og på, at du har haft en rolle som en væsentlig budbringer,« sagde hun i byretten.

Ved afgørelsen har byretten også konfiskeret den fortjeneste, som han fik for sin hjælpsomhed overfor et netværk, som skal have begået omfattende skatte- og momssvig. Lønnen var 1,4 millioner kroner, skriver Ritzau.

Bagmandspolitiet frafaldet en sigtelse om medvirken til skatte- og momssvig mod den 47-årige.

Udover den 47-årige fik en 62-årig mand en fængselsdom på to år og seks måneders fængsel. Han var direktør i et firma, der er blevet idømt en bøde på 39 mio. kr.

Den 62-årige har tilstået hvidvask af 78 mio. kr., hvor han selv tjente 45.000 kr..

Det kom frem på den åbne del af retsmødet, at pengene blev afleveret ved, at cykelbude smed poser med penge ind ad vinduet hos manden.

De selskaber, som pengene er strømmet igennem, lå i bl.a. Odense, Hillerød, København og Hellerup nord for København. I alt har politiet ransaget på 22 adresser.

Politiet anholdt seks personer onsdag. Efterforskningen i sagen har været rettet mod en række personer og selskaber, som er mistænkt for at fremstille og udbrede anvendelse af fiktive fakturaer til mere end 600 selskaber.

De fiktive fakturaer har efter myndighedernes opfattelse været brugt til opnå fradrag, hvorefter pengene er kanaliseret gennem en række andre selskaber, trukket ud og sendt tilbage til de oprindelige selskaber.

»De to dømte har indrømmet deres rolle i et svindelnummer, der har snydt statskassen for flere hundrede millioner af kroner og har hvidvasket hundredvis af millioner af kroner, der stammer fra kriminalitet. Derfor har vi allerede et døgn efter anholdelsen fået dem idømt fængsel i henholdsvis fem år og to år og seks måneder ved byretten. Det er nærmest historisk hurtige domme i en sag om økonomisk kriminalitet af denne her karakter,« udtaler Alexander Dzogov, specialanklager ved SØIK, i pressemeddelelsen torsdag aften.

Der har i sagen været et efterforskningssamarbejde mellem Nordsjællands Politi, Særlig Efterforskning Øst og SØIK. Desuden har der været et samarbejde med Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, forklarede SØIK i sin pressemeddelelse.

BRANCHENYT
Læs også