Serier

Artikel, der satte stopper for globalt forsøg med malaria medicin, trækkes nu tilbage

Et nu tilbagetrukket forsøg viste, at hydroxyklorokin fik risikoen for at dø til at stige hos coronapatienter.

Corona rammer verden
Lægemidlet hydroxyklorokin, der er blevet advokeret for af præsident Donald Trump, kan måske alligevel bruges mod coronavirus. Foto: George Frey/Reuters

Flere forskere bag forsøg med malariamedicin mod coronavirus trækker forsøget tilbage.

Det skriver tidsskriftet The Lancet, som oprindeligt udgav en artikel om forsøget, i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Forsøget fandt, at lægemidlet hydroxyklorokin fik risikoen for at dø til at stige hos coronapatienter.

Tre forskere bag forsøget siger, at der er for mange bekymringer om kvaliteten af tallene i forsøget.

Forskerne peger på, at firmaet Surgisphere, der leverede tallene til forsøget, ikke vil sende det fulde datasæt til en uafhængig kontrol. Dermed kan forskerne ”ikke længere stå inde for sandfærdigheden af de primære datakilder,” skriver de.

The Lancet skriver i pressemeddelelsen, at ”der er mange udestående spørgsmål om Surgisphere og den data, som angiveligt blev brugt i forsøget”. Artiklen, der blev bragt hos The Lancet, er derfor nu trukket tilbage.

Det nu tilbagetrukne forsøg fik verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at aflyse et verdensomspændende forsøg med hydroxyklorokin, hvor også danske forskere bidrog. De forsøg blev i forbindelse med offentliggørelsen af den oprindelige artikel sat på pause.

WHO har nu udtalt, at den genoptager sit studie med lægemidlet. Det møder opbakning fra Martin Landray, der er medicinforsker ved Oxford University.

»Hvad, hele denne episode viser, er, at uden tilfældige test, er der stor usikkerhed,« siger han til Reuters.

Direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz reagerede torsdag aften på nyheden i et tweet.

»Dette er meget bekymrende og vi vil selvfølgelig tage dette med i vores behandling af pausen af de danske kliniske studier,« skrev han.

Hydroxyklorokin har været et meget omdiskuteret lægemiddel i kampen mod coronavirusset. Blandt andet har USA’s præsident, Donald Trump, flere gange advokeret for dets virkning og har også selv udtalt, at han har brugt det.

BRANCHENYT
Læs også