Erhverv

Cheføkonomer: Vi har ikke set alle konkurser fra coronakrisen endnu

Antallet af begærede og erklærede konkurser i danske virksomheder viser, at der endnu ikke har været en markant stigning trods coronakrisen.

Flere danske virksomheder er blevet hårdt ramt af coronakrisen. Bl.a. Arnold Busck måtte lukke størstedelen af sine butikker i Danmark. Foto:

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der ikke indtil videre har været nogen markant stigning i antallet af konkurser på trods af coronakrisen.

Og selvom det lyder som en lykkelig nyhed, så er det endnu for tidligt at juble, mener cheføkonomer. Vi har nemlig ikke set det endelige resultat af coronakrisen, når det kommer til konkurser.

I maj var der 630 konkurser, hvoraf 197 var blandt aktive virksomheder, mens 894 fuldtidsjob blev ramt. Ifølge Danmarks Statistik er konkursstatistikken dog stadig i maj underrapporteret, fordi Sø- og Handelsretten og Skifteretten har været lukket ned for andet end nøddrift og hastesager i halvanden måned omkring corona-nedlukningen.

Derfor må vi vente lidt, før vi ved, hvor mange virksomheder, der er blevet erklæret konkurs under corona. Vi har nemlig ikke det fulde overblik endnu. Det mener Bo Sandberg, der er cheføkonom hos Dansk Byggeri.

»Vi har kun set toppen af konkursernes isbjerg. Og for at blive i Titanic-metaforen, kan man sige, at skaden for mange virksomheder er sket. Revnen i skroget er så stor, og der tages vand ind i et omfang, så et forlis er uundgåeligt, men endnu flyder skibet,« siger Bo Sandberg.

Han står heller ikke alene med frygten om, at flere konkurser vil pible frem senere på året. Også hos Dansk Erhverv forventer man, at man vil se en stigning i løbet af de næste par måneder.

»Selv om dagens lave konkurstal naturligvis er rigtig positivt, så er jeg fortsat meget bekymret for at en ny stor konkursbølge kan ramme hen over sommeren,« lyder det fra Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.

»Hvor stor og dramatisk konkursbølgen ender med at blive er ikke til at sige på nuværende tidspunkt. Men der ingen tvivl om, at risikoen er betydelig.«

Læs også