Erhverv

Berlins største lufthavn lukker ikke alligevel

72 års luftfartshistorie fortsætter lidt endnu.

Tegel-lufthavnen fik for få uger siden tilladelse til at lukke i to måneder for at reducere sit tab under coronakrisen. AP Photo/Gero Breloer

En af Tysklands mest kendte og vigtige lufthavne, Berlin Tegel Airport, skal alligevel ikke lukkes midlertidigt som følge af det forsvindende få antal flypassagerer.

Tegel-lufthavnen fik for få uger siden tilladelse til at lukke i to måneder for at reducere sit tab under coronakrisen. Flere iagttagere spåede, at lufthavnen aldrig ville åbne igen, fordi den til efteråret skal erstattes af Berlins nye - og stærkt forsinkede - storlufthavn Berlin Brandenburg Airport.

Men nu er lukningen afblæst, skriver branchemediet check-in.dk. Der er nemlig udsigt til, at der de kommende uger kommer gang i flytrafikken til og fra Berlin.

»Antallet af daglige passagerer i juni stiger sandsynligvis fra de nuværende cirka 3.000 til mere end det dobbelte. I slutningen af ​​juli forventes op til 20.000 passagerer om dagen,« skriver luftfartsoperatøren FBB i en pressemeddelelse, ifølge check-in.dk.

Berlins nye lufthavn
  • Ifølge de oprindelige planer skulle lufthavnen Berlin Brandenburg Willy Brandt stå klar i 2011 og koste ca. 2 mia. euro, altså knap 15 mia. kr.
  • Nu lyder prognosen, at dele af lufthavnen formentlig åbner i oktober 2020 til en pris på godt 54 mia. kr.
  • Hvis det lykkes at åbne lufthavnen i oktober 2020, vil den kunne håndtere ca. 38 mio. passagerer.
  • I udgangspunktet skulle Berlins to nuværende og alt for små lufthavne lukke, samtidig med at den nye åbnede. Men det gælder nu kun for lufthavnen i Tegel. I de første par år vil den nærliggende lufthavn Berlin Schönefeld stadigvæk trække en del af læsset.

En række flyselskaber har allerede meddelt, at de er klar til at genoptage flyvninger fra Tegel-lufthavnen. En væsentlig årsag hertil er, at Tyskland fra midten af juni ophæver sine rejsebegrænsninger til mange lande.

Berlin har lige nu to lufthavne, Tegel og Schönefeld. Men de er under normale omstændigheder for små og utilstrækkelige til at håndtere flytrafikken til og fra Tysklands hovedstad.

Derfor besluttede de tyske politikere for mange år siden, at en ny, moderne storlufthavn skulle opføres. Den er blevet stærkt forsinket og langt dyrere end planlagt, men står nu til at åbne den 31. oktober i år.

Planen er, at al flytrafik fra den 72 år gamle Tegel-lufthavn overflyttes, hvorefter Tegel-lufthavnen officielt lukker. Schönefeld-lufthavnen får lov til at forblive åben i nogle år.

Den nye storlufthavn i Berlin er blevet kaldt den største byggeskandale i Tyskland i nyere tid. Over 150.000 små og store byggefejl er blevet opdaget undervejs, og derfor åbner lufthavnen næsten 10 år senere end oprindeligt planlagt.

Lufthavnen skulle have kostet 15 mia. kr. at opføre. I stedet ender den samlede regning på cirka 50 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også