Erhverv

Sikkerhedsekspert advarer om bølge af svindelmails: »Nogen vil falde i. Og det vil koste betragtelige summer«

Coronakrisen kan være en medvirkende årsag til, at der nu bliver meldt om svindelmails, som er målrettet økonomidirektører.

Foto: Bloomberg/Andrey Rudakov

En »bølge af svindelmails« er blevet sendt i retning af økonomidirektører rundt om i landet, og det vil efter alt at dømme resultere i tab. Sådan lyder det fra it-eksperten Peter Kruse, som er medstifter af sikkerhedsfirmaet CSIS.

»Nogen vil falde i. Og det vil koste betragtelige summer, fordi de går efter vedkommende, som sidder på pengekassen,« siger Peter Kruse.

Der er tale om et såkaldt BEC-angreb. Det står får business e-mail compromise, og i denne omgang har de ukendte svindlere været »rigtig snedige«.

De har nemlig gjort sig umage med at finde ud af, hvem der er økonomidirektør i den givne virksomhed eller organisation, og mailen er skrevet på dansk og har en PDF vedhæftet. Hvis man åbner PDF’en er der mulighed for at klikke på et link, hvor man i sidste ende havner på en hjemmeside, som ifølge Peter Kruse ligner en tro udgave af Office 365.

Her vil man blive bedt om at logge ind.

»Hvis man i et svagt øjeblik kommer til at taste sine oplysninger ind, kan svindlerne logge på ens rigtige konto og begynde at kommunikere med kunder eller leverandører i egenskab af økonomidirektør. I forhold til snedighed vil jeg give det karakteren otte på en skala til 10, og i forhold til selve truslen vil jeg give det ni. Det er den type svindel, som har kostet danske virksomheder millioner,« siger Peter Kruse.

Ifølge Peter Kruse er der under den nuværende bølge af svindelmails eksempler på økonomidirektører, som har logget ind på den falske hjemmeside.

»Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man er kommet til det, er vores råd, at man skifter sit kodeord,« siger Peter Kruse.

Ifølge Peter Kruser er sommerferien normalt højtid for denne type svindel.

»Denne type svindel er taget til i halvandet år, og der har været et tydeligt opsving de seneste måneder. Jeg tror, at det skyldes coronakrisen, fordi man ligesom i en sommerferie har arbejdet decentralt,« siger Peter Kruse.

BRANCHENYT
Læs også