Britisk toldmur kan udradere dansk milliardeksport - Arla bliver hårdt ramt

Eksporten af Lurpak og bacon over Nordsøen er truet af forlis. Den britiske regering vil indføre toldsatser, som kan udradere op mod 70 pct. af den danske fødevareeksport til Storbritannien.

Arlas store eksport af Lurpak over Nordsøen er truet af forlis. Briterne vil pålægge de danske mejerivarer en gennemsnitlig told på 55 pct.
Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Den britiske regering planlægger toldsatser, som vil udradere knap 70 pct. af den danske fødevareeksport til Storbritannien og især gå hårdt ud over eksporten af Lurpak og andre mejerivarer.

Samlet set står de danske fødevarevirksomheder til en årlig toldregning på 2,8 mia. kr., hvis de vil opretholde eksporten til Storbritannien.

Det viser beregninger, som Landbrug & Fødevarer, L&F, har gennemført på basis af de toldsatser, som den britiske regering offentliggjorde for to uger siden.

»Vores modelberegninger viser, at i størrelsesordnen 68 pct. af fødevareklyngens eksport til Storbritannien vil forsvinde, hvis briterne virkelig gør alvor af truslen om at indføre så høje toldsatser,« siger cheføkonom Frank Øland, L&F.

L&F's analyse viser, at den danske eksport af mejerivarer bliver pålagt en gennemsnitlig toldsats på 55 pct. Størstedelen af denne regning ender hos Arla. Her ønsker man ikke at kommentere udsigterne til en kæmpe toldregning, oplyser pressechef Åse Andersson.

Toldsatserne er så høje, at alene Arla har udsigt til en toldregning på noget over en halv mia. kr. årligt, hvis eksporten over Nordsøen skal opretholdes på det aktuelle niveau.

Fødevarevirksomhederne åndede ellers lettet op i marts 2019, da den daværende britiske regering offentliggjorde et sæt af toldtariffer, som ville træde i kraft, hvis Storbritannien skulle forlade EU uden en frihandelsaftale. Ifølge dette oplæg ville der i gennemsnit blive lagt 2,4 pct. told på de danske fødevarer. Den nye britiske regering har imidlertid skruet bissen på og næsten 10-doblet tarifferne, så der nu er lagt op til en gennemsnitlig told på 23 pct., viser beregningerne fra L&F.

Fødevaresektoren eksporterede i 2019 for 12,2 mia. kr. til Storbritannien, men for en række varegrupper er de planlagte toldsatser så høje, at de reelt vil gøre det umuligt at opretholde eksporten.

Storbritannien forlod EU 31. januar i år, men frem til nytår gælder en overgangsordning, som sikrer, at samhandlen med EU foregår toldfrit.

Der har været et spinkelt håb om, at EU og Storbritannien i løbet af i år kunne nå at indgå en handelsaftale eller alternativt forlænge overgangsordningen. En handelsaftale er imidlertid ikke inden for rækkevidde, og den britiske premierminister Boris Johnson har hidtil kategorisk afvist at forlænge overgangsordningen. En eventuel forlængelse skal være vedtaget senest 30. juni, ellers er den britiske toldmur en realitet om et halvt år.

»De toldsatser, som briterne nu har smidt på bordet, kan være led i et forhandlingstaktisk spil. Det er vanskeligt at forestille sig, at de rent faktisk går planken ud og indfører så høj told. En stor del af regningen vil jo ende hos de britiske forbrugere i form af højere fødevarepriser,« påpeger Frank Øland.

Han understreger, at de danske virksomheder nu har haft fire år til at forberede sig på brexit og derfor muligvis kan håndtere høje toldsatser bedre, end modelberegningerne indikerer. Analysen fra L&F viser, at den store danske eksport af svinekød til Storbritannien i gennemsnit står til at blive pålagt 33 pct. told.

Da toldsatserne blev offentliggjort for to uger siden, fastslog Danish Crowns globale salgsdirektør, Lars Albertsen, på Finans, at »det er for tidligt at male en vis herre på væggen.«

»Indtil videre tager vi udmeldingen forholdsvist roligt, men det er klart, at det vil ændre betingelserne for vores eksport radikalt, hvis disse toldsatser bliver den nye virkelighed fra 1. januar 2021,« lød det fra Lars Albertsen.

BRANCHENYT
Læs også