Serier

Coronakrise puster nyt liv i Cowis bristede USA-drømme

De seneste år har Cowi forgæves jagtet vækst i USA. Men med coronakrisen ser de milliardinvesteringer i infrastruktur, som ingeniørvirksomheden har ventet på, ud til at være rykket tættere på.

Corona rammer verden
Lars-Peter Søbye tror stadig på at kunne få en væsentlig større volumen på det amerikanske marked, som Cowi har været til stede på siden 1988. Selskabet oplyser ikke omsætning for USA, men har omkring 300 ansatte i landet. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Coronakrisen kan puste nyt liv i ingeniørgiganten Cowis vingeskudte ambitioner om at vokse massivt i USA. For tre år siden var målet, at Cowi skulle vokse med et trecifret millionbeløb på det amerikanske marked frem mod 2020. Men væksten er udeblevet.

»Coronakrisen kan skubbe på, at det kommer til at gå hurtigere med infrastruktur-investeringerne i USA. Også den grønne omstilling, som USA er nødt til at kigge på, kan krisen være med til at sætte fart på,« siger Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi.

Han fortæller, at USA’s præsident, Donald Trump, under coronakrisen har sagt, at han vil investere 2.000 mia. dollars - svarende til 13.000 mia. kr. i en infrastruktur-hjælpepakke.

Vi skal have noget mere gunpower.

Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi

»Vi ved ikke endnu, om de penge kommer, og det er ikke første gang Trump melder gigantiske beløb ud, som ikke er blevet realiseret, men uanset hvad er behovet ikke blevet mindre. Der kommer et tidspunkt, hvor der ikke er nogen vej udenom,« siger Lars-Peter Søbye.

At Cowi ikke er nået i mål med vækstmålene, skyldes bl.a., at Trumps udmeldinger om milliardinvesteringer i infrastruktur under valgkampen ikke er blevet realiseret. Derudover har Cowi endnu ikke fundet et eller flere opkøbsmatch i USA.

»Vi er omkring 300 medarbejdere i USA, og det er ikke tilstrækkeligt stort for os strategisk. Vi skal have noget mere gunpower,« siger Lars-Peter Søbye.

Han er derfor fortsat på jagt efter opkøbsmuligheder, som har slagkraft til at udvikle den amerikanske forretning.

USA er ifølge topchefen nødt til helt basalt at få styr på infrastrukturen og at få gang i beskæftigelsen. Og de to ting går hånd i hånd, da infrastrukturinvesteringer gør en forskel for beskæftigelsen.

»Derfor ved jeg, at investeringerne i infrastruktur kommer,« siger Lars-Peter Søbye.

I Storbritannien har der været fuld drøn på infrastruktur-investeringerne efter brexit. Det er kommet Cowi til gavn, da selskabet pga. brexit aldrig nogensinde haft så travlt som lige nu.

Ifølge Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), kan coronakrisen bidrage med vækst til de virksomheder, der har en tung profil mod den offentlige sektor og coronakrisen. Nok ikke allerede i 2020, men 2021 kan blive et stærkt år, hvis der bliver sat mange ting i gang.

»En amerikansk præsident, uanset hvem det måtte være i 2021, vil også kigge på både infrastruktur og grøn omstilling,« siger Henrik Garver.

Læs også
Top job