Erhverv

Dansk minkfarm ramt af coronasmitte: 11.000 dyr aflives

De kriseramte danske minkavlere står i forvejen i problemer til halsen, og nu er der konstateret coronavirus blandt minkene på en nordjysk farm.

Artiklens øverste billede
15 hollandske minkfarme er ramt af coronavirus, og myndighederne er ved at aflive mere end 400.000 dyr. Nu er den første danske farm ramt af smitten. Foto: Rob Engelaar / AFP

Den kriseramte danske minkbranche har fået endnu et problem: Coronavirus.

Fødevarestyrelsen har konstateret, at minkene på en nordjysk farm er smittede. Derfor skal 11.000 dyr de kommende dage aflives og destrueres.

Det er første gang, der konstateres coronavirus på en dansk minkfarm, men sygdommen har den seneste måned hærget minkbranchen i Holland. Her er sygdommen foreløbig konstateret på 15 farme, og myndighederne har konsekvent valgt at aflive samtlige dyr på de ramte farme - i alt over 400.000 mink.

I Holland er konklusionen, at det er syge medarbejdere, der oprindelig har bragt coronavirussen ind på minkfarmene. Det synes også at være tilfældet på den nordjyske farm, men det er endnu ikke endelig afklaret, oplyser beredskabschef Nikolas Kühn Hove, Fødevarestyrelsen.

Det, der har fået de hollanske myndigheder til at gå i alarmberedskab, er imidlertid, at syge mink i to tilfælde tilsyneladende har overført smitten til mennesker. De hollandske veterinærmyndigheder har fundet virus i støvpartikler i staldene og vurderer, at der er en risiko for, at sygdommen vil florere på minkfarmene gennem længere tid. Det kan resultere i flere tilfælde, hvor mennesker bliver smittet af mink, lyder vurderingen.

»Vi har endnu ikke set dokumentation for, at mink kan smitte mennesker med coronavirus. Det aktuelle udbrud på den nordjyske farm er dog det første, vi har haft i Danmark, så vi ved endnu ikke nok om risikoen og hvordan sygdommen spreder sig blandt mink. For en sikkerheds skyld vælger vi en forsigtig strategi og afliver dyrene,« forklarer beredskabschef Nikolas Kühn Hove.

Eksperter på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet har foreløbig undersøgt 34 mink fra den nordjyske farm og fundet coronavirus eller antistoffer i 33 af dyrene, oplyser Nikolas Kühn Hove.

»Vi går nu i gang med at udarbejde en teststrategi for at afklare, om andre minkfarme også er ramt af smitten. Vi har endnu ikke afklaret, om vi tester bredt i Danmark eller fokuserer på lokalområdet ved den ramte farm,« oplyser beredskabschefen.

I Holland har myndighederne valgt at screene alle minkfarme for sygdommen via blodprøver fra dyrene. Denne screening har allerede afsløret sygdommen på flere farme.

I en erklæring fra brancheforeningen Danske Minkavlere lyder det, at man »selvfølgelig fuldt ud følger og støtter myndighedernes anbefalinger til håndtering af situationen generelt.«

Danmark har verdens i særklasse største produktion af minkskind, men branchen er for tiden i dyb økonomisk krise. En global overproduktion af minkskind har på få år fået prisen pr. skind til at falde fra over 600 til under 200 kr. De store prisfald har fået produktionen i Danmark til at falde fra 18 mio. til 11,5 mio. skind, og værdien af sektorens eksport er faldet fra 13 mia. kr. til 4,7 mia. kr.

Det store fald i produktionsomfanget presser hele følgeindustrien omkring branchen, og dette pres vil øges yderligere, hvis et større antal farme skal tømme for dyr på grund af coronasmitte.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.