Erhverv

Skandale i teknologigigant: 14 mia. kr. er forsvundet

Det kan være årets største erhvervsskandale i Tyskland: Der mangler 14 mia. kr. i kassen hos teknologiselskabet Wirecard. Aktiekursen falder 65 pct.

Der mangler tilsyneladende 14 mia. kr. i kassen hos den tyske teknologikoncern Wirecard.
Foto: Frank Hoermann/dpa/AP Images

Der mangler tilsyneladende 14 mia. kr. i kassen hos den tyske teknologikoncern Wirecard. Selskabets revisor har afvist at underskrive selskabets 2019-regnskab, og jorden åbner sig nu under Wirecard, der formidler digitale betalinger for både forbrugere og virksomheder.

Financial Times har over en længere periode bragt dybdeborende artikler, som har indikeret, at der var noget galt i Wirecard. En ekstern revisionsundersøgelse udført af KPMG for en måned siden bekræftede, at der virkelig var alvorlige huller i bogføringen, og nu er selskabets faste revisor, Ernst & Young, tilsyneladende nået til samme konklusion.

I hvert fald afviser Ernst & Young at underskrive regnskabet, hvilket har antændt lunten til en finansiel bombe under Wirecard. Hvis Wirecard ikke kan fremlægge et revisionspåtegnet regnskab i morgen - fredag - kan selskabets kreditorer kræve lån for omkring 15 mia. kr. indfriet.

Nyheden har i dag fået Wirecards aktiekurs til at falde 65 pct.

I en fondsbørsmeddelelse har Wirecard tidligere i dag meddelt, at revisionen af selskabets 2019-regnskab mod forventning ikke kan afsluttes i dag. Selskabets ledelse advarer i fondsbørsmeddelelsen om, at lån for 2 mia. euro kan kræves indfriet, hvis et revideret regnskab ikke kan offentliggøres i løbet af i morgen.

Af fondsbørsmeddelelsen fremgår det, at selskabets revisor ikke har kunnet finde tilstrækkelig dokumentation for eksistensen af 14 mia. kr. svarende til en fjerdel af selskabets totale balance.

Wirecard har længe været et mål for shortsellere, der har tvivlet på selskabets finanser og derfor har spekuleret i kursfald. Med dagens kurskollaps, som reducerer markedsværdien af Wirecard med 60 mia. kr., har shortsellerne strøget en kæmpe gevinst.

Wirecard, som har hovedkontor i München, blev stiftet i 1999 og har knap 6.000 medarbejdere i 23 lande. Financial Times begyndte i februar 2019 at skrive om mulige finansielle uregelmæssigheder i selskabet og siden er sagen gradvist vokset. Finanstilsynet i München har for nylig gennemført en ransagning af selskabets hovedkontor.

BRANCHENYT
Læs også