Erhverv

Coronakrisen gav dødsstødet: Tysk detailkoncern lukker 62 stormagasiner

En af de gamle sværvægtere i tysk detailhandel - Karstadt - lukker 62 varehuse og en række andre aktiviteter. Coronakrisen har tvunget koncernen ud i en rekonstruktion.

Karstadt lukker 62 stormagasiner i Tyskland. Detailkoncernen er i dyb økonomisk krise.
Foto: Ina Fassbender / AFP

Tysklands førende varehus-koncern, Karstadt-gruppen, lukker nu 62 ud af 172 stormagasiner og fyrer tusindvis af medarbejdere.

I Tyskland har Karstadts varehuse en nærmest ikonisk status, der minder om Magasins position i Danmark. Den første Karstadt blev åbnet i 1881, og i 1970’erne var Karstadt den største detailkoncern i Tyskland med varehuse på de bedste beliggenheder i alle landets storbyer.

Siden er det imidlertid gået hastigt ned ad bakke, og de seneste 10 år har været omtumlende for Karstadt, der har haft flere forskellige ejere og en overgang balancerede på kanten af konkurs. Karstadt blev i 2014 solgt til det østrigske selskab Signa Holding for en (1) euro. Signa fusionerede i 2014 Karstadt med Kaufhof-kæden.

Ifølge Frankfurter Allgemeine medfører lukningerne, at omkring 7.500 medarbejdere bliver fyret. Der skal også lukkes 20 afdelinger af Karstadt Sport samt 100 af de 130 rejsebureauer, som selskabet driver. Lukningerne begrundes med »den uforudsigelige coronakrise og de ugelange lukninger af varehusene.«

Det fik allerede midt i april Karstadt til at søge om beskyttelse mod kreditorerne ved at gå i en form for betalingsstandsning. Virksomheden er nu midt i en rekonstruktion, og lukningen af de mange varehuse er et led i den proces.

»Vi ved, hvad dette betyder for de berørte medarbejdere. Der er imidlertid ingen alternativer til dette (lukningerne, red.), da disse filialer truer virksomheden som helhed. Når alt kommer til alt gælder det om at sikre virksomheden og dermed mange tusinde arbejdspladser,« lyder det i en udtalelse fra generalfuldmægtig Arndt Geiwitz, der leder rekonstruktionen af virksomheden.

Ifølge Reuters fortsætter forhandlingerne mellem ledelsen og medarbejderne i dag.

BRANCHENYT
Læs også