Erhverv

Kreditorer truer med at trække tæppet under Wirecard

14 forsvundne milliarder viser sig, aldrig at have eksisteret, og lånegiverne diskuterer nu, om de vil holde hånden under tyske Wildcard.

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images

Skandalen i den tyske betalingsgigant Wirecard fortsætter med at udvikle sig mandag.

Torsdag i sidste uge kom det frem, at selskabets revisor Ernst & Young (EY) ikke ville godkende regnskabet, fordi der mangler 1,9 mia. euro på balancen. De ca. 14 mia. kr. var bogført i kontantbeholdningen.

Torsdag blev driftsdirektøren suspenderet og fredag stoppede topchef Markus Braun med øjeblikkelig virkning.

Mandag viser det sig så, at de 1,9 mia. euro formentlig slet ikke eksisterer.

»Bestyrelsen i Wirecard vurderer på baggrund af en yderligere undersøgelse, at der er en overvejende sandsynlighed for, at beløbet på bankkontoen på 1,9 mia. euro ikke eksisterer,« lyder det i en meddelelse fra Wirecards bestyrelse mandag ifølge blandt andet CNBC.

I løbet af weekenden har to af Wirecards långivere varslet, at de skal have langt mere klarhed om situationen, før de vil forlænge lån på 15 mia. kr. til fintech-selskabet.

Og mandag lyder det så fra Bank of China, at den kredit, Wirecard har i banken, kan blive lukket.

Bank of China, der er Kinas fjerdestørste udlåner, vil dermed afskrive det meste af de 80 mio. euro, som er lånt til Wirecard, siger kilder, der ønsker at være anonyme til nyhedsbureauet Bloomberg.

Nyhedsbureauet beretter samtidig, at 15 banker, blandt andet Commerzbank og ABN Amro, er i højspændte forhandlinger om, hvilke skridt de skal tage.

Felix Hufeld, der står i spidsen for det tyske finanstilsyn Bafin, kalder sagen for »en katastrofe«.

»Det er beklageligt, at sådan noget er sket. Det starter med at se ud som en ledelse, der har fejlet på trods af mange hentydninger til at afdække fakta. Det fortsætter så med revisorerne, der ikke kan grave sandheden frem, og med en række private og offentlige enheder, inklusive min egen, der ikke har været effektive nok til at forhindre, at sådan noget her sker,« siger Felix Hufeld ifølge Bloomberg.

Den tyske finansminister Olaf Scholz støtter dog stadig Bafin, skriver Reuters.

»Jeg mener, at tilsynsmyndigheden har arbejdet meget hårdt og gjort sit arbejde – det er det, vi ser i dag,« siger finansministeren ifølge Reuters.

Kreditbureauet Moody’s sænkede fredag kreditvurderingen af Wirecard, så den nu kun er et niveau over såkaldt "junk-status".

På børsen i Frankfurt falder aktierne i Wirecard med over 35 pct. efter fald på henholdsvis 61,8 pct. og 35,3 pct. torsdag og fredag i sidste uge.

BRANCHENYT
Læs også