Erhverv

Kapitalgigant lufter første kritik af Mærsk og Danske Bank

Foto: Jens Hartmann Schmidt

Verdens største kapitalforvalter, Blackrock, kritiserer ledelse og lønniveau i Mærsk og Danske Bank, hvor selskabet er storaktionær.

Det er første gang, at kapitalforvalteren har meldt en så klar kritik ud om store danske selskaber, vurderer Steen Thomsen, professer på CBS og ekspert i corporate governance, ifølge Berlingske Business.

- Det er nyt, at BlackRock, som verdens største investor, går ud med sådan nogle klart markerede holdninger. Det er en måde at sætte en dagsorden på. Også over for andre selskaber. Man siger: Vi er her, vi har synspunkter, og vi vil gerne lyttes til, siger Steen Thomsen til Berlingske Business.

Blackrock har på virksomhedernes generalforsamlinger forsøgt at stemme flere bestyrelsesforslag ned.

Storaktionæren har blandt andet stillet sig i opposition mod lønstigninger på op til 40 pct. i Danske Bank-bestyrelsen og gjort det klart for Mærsk, at man mener, at rederiets formand, Jim Hagemann Snabe, har "et overdrevent antal mandater".

Og ifølge Steen Thomsen bliver der lyttet hos virksomhederne, da Blackrock sidder på en pæn aktiepost i begge selskaber og anses som rollemodel blandt mange investorer.

- Det gør indtryk, det er helt sikkert. På kort sigt er det ikke sikkert, der er en sammenhæng mellem BlackRocks udmelding, og hvad virksomhederne gør, men det bliver taget med i overvejelserne, siger Steen Thomsen til Berlingske Business.

BRANCHENYT
Læs også