Serier

Uber under stigende pres fra chauffører og anklagere

Uber er i modvind disse dage, hvor både chauffører og Californiens statsanklager har taget bemærkelsesværdige skridt.

Corona rammer verden
50 Uber-chauffører blokerede gaden foran Uber-topchefen Dara Khosrowshahis hus. Foto: Justin Sullivan

Utilfredshed med arbejdsforhold og beskyttelse under coronakrisen fik onsdag 50 Uber-chauffører til at blokere gaden foran Uber-topchefen Dara Khosrowshahis hus.

Derudover har den californiske statsanklager, Xavier Becerra, nu også et drastisk skridt i bestræbelserne på at tvinge Uber - og andre virksomheder med tilsvarende ansættelsesforhold - til at behandle deres medarbejdere som ansatte.

Det skriver Financial Times.

Statsanklageren har med opbakning fra flere californiske byadvokater fremsat en anmodning, som har til formål at håndhæve en ny californisk lov, Assembly Bill 5, som blev vedtaget i starten af 2020.

Den nye lov, også kaldet AB5, har sat kriterier for virksomheder om at behandle medarbejdere som ansatte snarere end uafhængige entreprenører.

Statsanklagerens anmodning er fremsat i lyset af, at flere Uber-chauffører har beklaget sig over, at Uber har kørt en unfair politik, hvilket har skabt store økonomiske problemer for flere chauffører under coronakrisen.

Flere virksomheder, heriblandt Uber, har været modstander af den nye lov, og har brugt mere end 100 mio. dollar på at støtte et forslag om, at medarbejdere hos app-baserede virksomheder skal fritages for AB5.

Derudover har Uber advaret om, at statsanklagerens anmodning kan føre til, at mere end 150.000 chauffører i Californien vil miste deres arbejde.

- Langt de fleste chauffører ønsker at arbejde uafhængigt. Vi har allerede foretaget væsentlige ændringer af vores app for at sikre, at de kan arbejde uafhængigt under den californiske lovgivning, skriver Uber i en meddelelse onsdag ifølge Financial Times.

Hvis statsanklagerens anmodning bliver godkendt, vil køretjenester som Uber og Lyft blive påkrævet at omklassificere deres chauffører inden for få uger. Forslaget vil dog først blive diskuteret ved en høring den 6. august 2020.

BRANCHENYT
Læs også