Erhverv

Amerikanere sætter officielt prisskilt på godkendt coronamedicin

Amerikanske Gilead løfter nu for første gang sløret for, hvad lægemidlet Remdesivir skal koste. Selskabet selv mener, det er billigt, mens uafhængig analyse tegner et noget andet billede.

Artiklens øverste billede
Foto: Paul Sakuma/AP

Det amerikanske biotekselskab Gilead Sciences har ikke ligefrem tænkt sig at forære lægemidlet Remdesivir væk som behandling af Covid-19.

Det står nu klart, efter at amerikanerne har fastsat prisen til 390 dollars per dosis, hvilket giver en pris for en ”standardbehandling” på 2.340 dollars i udviklede lande.

Det oplyser selskabets topchef Daniel O’Day i et åbent brev.

I brevet anfører topchefen bl.a., at lægemidlet ser ud til i gennemsnit at skære fire dage af indlæggelsestiden for patienterne, hvilket ifølge Gilead-chefen ville retfærdiggøre en pris på 12.000 dollars.

»En del af intentionen bag var at fjerne prisforhandlinger fra land til land. Vi har reduceret prisen til et niveau, der er til at betale for udviklede lande med den laveste købekraft,« skriver Daniel O’Day bl.a.

Det uafhængige institut Institute for Clinical and Economic Review (ICER) argumenterede for nylig i en længere analyse for en pris på alt fra 10 dollars og op til 5.080 dollars for en behandling over 10 dage, hvilket altså dermed også indeholder flere doser Remdesivir, end hvad behandlingen i praksis ifølge Gilead ser ud til at tage.

Gilead har tidligere annonceret samarbejde med kopiselskaber, der skal producere midlet til de fattige lande, hvilket vil sikre dem en langt lavere pris.

Remdesivir er godkendt til brug som behandling af Covid-19 i EU, mens det endnu ikke er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. I USA er det således kun godkendt til nødbrug.

Gilead oplyser i brevet, at selskabet forventer at have investeret mere end 1 mia. dollars i udviklingen og produktionen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.