Uroen ulmer i SAS: Bekymringen spreder sig hos flypersonalet
Der skal større effektivitet ind i SAS-organisationen, og det skaber bekymring hos medarbejderne. SAS-ledelsen har indledt dialogen med personalegrupperne.
Topchef Rickard Gustafson kalder på kampånd i SAS, men stemningen blandt personalet er først og fremmest præget af bekymring.
Det er SAS-ledelsens plan om at skære 4 mia. kr. af omkostningsbasen, der skaber bekymring hos flypersonalet. Det kræver nemlig betydelige produktivitetsforbedringer på toppen af et allerede ambitiøst forbedringsprogram, og det er optimistisk, lyder det fra Christa Ceré, formand for CAU, den faglige organisation for kabinepersonale i SAS i Danmark.
»Ledelsens ønske om, at de skal effektivisere 15 til 25 pct., står for deres egen regning. Hvis de kan anvende deres programmer til at få bedre effektivisering, er de velkomne til det. Men troen på at få permanente aftaler, der skaber effektivitet i den størrelsesorden, det er meget optimistisk,« lyder det fra Christa Ceré.
Bestyrelsesformanden i SAS, Carsten Dilling, kaldte tirsdag øvelsen for »en ordentlig mundfuld«, og ifølge Dilling »stiller det krav til alle medarbejdergrupper på tværs af funktioner.«
Men de hårdtprøvede SAS-medarbejdere har netop sagt farvel til knap 1600 kolleger, og det sætter sine spor.
Henrik Thyregod, formand for Dansk Pilotforening, siger, at han »rigtig gerne« vil skabe løsninger, men han vil ikke være med til at skabe yderligere behov for at sige flere piloter op.
»Man har lige fyret 550 piloter. Dem så vi gerne hjemme på plads igen. Hvis vi så skal være mere fleksible i en forstand, hvor vi producerer 25 pct. mere per pilot, så skaber vi 25 pct. mere overtallighed af dem, der er tilbage. Det vil sige, at vi lynhurtigt skaber os 2-300 opsigelser mere. Det er vi ikke interesserede i,« siger Henrik Thyregod.
Han tilføjer, at løsningen for piloterne ligger i at bevare arbejdspladser.
»Det, der bekymrer os, er, at man kan outsource vores arbejdspladser,« siger han.
SAS’ redningsplan skal sikre, at SAS undgår konkurs. Planen er støttet af de tre største aktionærer i form af den danske og svenske stat samt Wallenberg-familien og skal sikre SAS knap 9 mia. kr. i frisk kapital. Men rekapitaliseringen er bare en del af planen, som også omfatter fokus på grøn omstilling og en ny flåde.
SAS skal ifølge adm. direktør Rickard Gustafson drive en af Europas mest moderne flyflåder opbygget på de korte ruter med flytypen Airbus 320neo og på de lange ruter med Airbus 350. Det betyder, at SAS for første gang i historien kommer til at bestå af en enhedsflåde.
Allerede inden covid-19 sendte alverdens flyselskaber til tælling, var SAS så småt begyndt at oprette selskaber, blandt andet under navnet Airstar 4, som skal fungere som nye, billigere platforme.
Det er en konstruktion, fortæller aktieanalysechef i Sydbank Jakob Pedersen, som er helt afgørende for, at SAS kan konkurrere med de øvrige europæiske flyselskaber.
»De store luftfartskonstellationer som Lufthansa og IAG, der ejer British Airways, har også lavprisplatforme, som de kan agere ud fra. En af SAS’ store udfordringer er, at de ikke har det. Så de er nødt til at have en lavprisplatform med adgang til billigere overenskomster,« siger Jacob Pedersen.
På sigt skal en del af SAS’ nye flåde placeres i selskabet Airstar 4, hvor der allerede er forhandlet med fagforeningen FPU - Flyvebranchens Personale Union - der blandt andet har overenskomstaftaler med Norwegian, CityJet og Thomas Cook Scandinavia.
Og de billigere overenskomster er nødvendige, mener Jacob Pedersen.
»Man sidder stadig med en dyr medarbejderskare i SAS, og det nytter ikke i den virkelighed, som SAS åbner op til nu. Alle konkurrenter er i gang med at finde besparelser og gøre arbejdet mere effektivt, og det skal SAS også i gang med,« siger han.
»Det, at man får adgang til de her billigere produktionsplatforme, kan være med til at holde omkostningerne nede, så man kan sikre nogle af de dyre jobs,« siger Jacob Pedersen, som godt kan forstå bekymringen i personalegrupperne.
»Alle andre flyselskaber har en billigere produktionsplatform, og hvis SAS ikke får skabt det på en del af trafikken, så kan man vinke farvel til de dyre job i SAS,« siger han.
SAS har afskediget knap 700 kabinemedarbejdere, og Christa Ceré frygter, at de, der er tilbage, kommer til at arbejde for deres egne ringere vilkår.
»Det ville være frygteligt, hvis det viser sig, at vi står i en situation, hvor vi lige har sagt farvel til rigtig mange og det tilbageværende personale forsøger at løbe hurtigere og spare sig ihjel, for at der skal være råd til at købe fly, som så skal placeres uden for virksomheden. Det er til stor bekymring,« siger Christa Ceré, som appellerer til politikerne.
»Nu hvor staten går ind og øger sin ejerandel, håber vi også, at de ikke ser med milde øjne på det, hvis det viser sig, at alt der bliver gjort nu af besparelser, skal bruges til at oprette noget ved siden af.«
Ifølge SAS’ formand Carsten Dilling er der allerede »naturligvis indledt dialog« med personalegrupperne.