Erhverv

Lego-magten glider Jørgen Vig Knudstorp af hænde

Legos redningsmand Jørgen Vig Knudstorp glider stadig længere væk fra selskabets øverste tinde. Han har tabt magtkampen til Niels B. Christiansen, påpeger iagttagere.

Jørgen Vig Knudstorp nyder fortsat dyb respekt fra både den yngre generation, Thomas Kirk Kristiansen (til venstre) og en ældre ved Kjeld Kirk Kristiansen. Men magten over Lego A/S har Niels B. Christiansen sikret sig, Foto: © 2016 The LEGO Group.

I løbet af det seneste halve år er et af de stærkeste ledernavne i Danmark, Jørgen Vig Knudstorp, gledet ud af magtens centrum i Lego.

Det vurderer en række kilder tæt på Lego.

Det var Jørgen Vig Knudstorp, der fik æren for at redde Lego i 2003-04, da selskabet reelt var truet på livet. Men nu er det hans efterfølger, adm. direktør Niels Bjørn Christiansen, der sidder med tømmerne.

Det første klare signal udadtil kom, da Jørgen Vig Knudstorp forlod posten som formand for bestyrelsen i Lego A/S i februar i år.

Samtidig har Niels B. Christiansen overtaget en del af den særlige opgave, Jørgen Vig Knudstorp havde i Lego, nemlig at lægge strategien for legetøjskoncernens hjerte; varemærket eller brandet Lego i den centrale forretningsenhed Lego Brand Group.

»Der har været en magtkamp mellem Jørgen Vig Knudstorp og Niels Bjørn Christiansen. Og den kamp har Jørgen Vig Knudstorp tabt,« siger en kilde tæt på Lego.

Jørgen Vig Knudstorp sidder fortsat i Lego Brand Group. Men nogle af de strategiske opgaver er rykket ind under Niels B. Christiansen.

Det, der fik mange Lego-kendere til at spærre øjnene op, var, da Per Hjuler - en ledende nøglemedarbejder, der har arbejdet i Lego siden 1999 - pludselig forlod Lego i foråret. Han var en af Jørgen Vig Knudstorps nærmeste medarbejdere i Lego Brand Group, og udover at have årelang erfaring har ingen samme dybe forståelse af Lego-brandet som Per Hjuler, påpeger flere kilder. Det var derfor, han havde en ledende position i Lego Brand Group.

Lego Brand Group

Da Jørgen Vig Knudstorp i december 2016 gik af som adm. direktør, blev han samtidig placeret i den strategisk vigtige enhed Lego Brand Group.

Her sidder han sammen med Thomas Kirk Kristiansen og skal udstikke strategien for Lego-brandet - altså hjertet af hele familiefirmaet. Enheden blev skabt for at sikre, at der var et samlet overblik over alt, hvad Lego blev brugt til. hvad enten det var i legetøjskoncernen eller i fonden eller i Legolande kloden rundt.

Enheden ligger under familiens pengetank, Kirkbi, og Lego Brand Groups formål er fortsat at ”beskytte, udvikle og styrke”. Desuden skal det bistå familien i at udføre deres aktive ejerskab - altså at klæde familien på.

Men under Niels B. Christiansen er en del af strategien - den knap så langsigtede - rykket over under Niels B. Christiansen, og samtidig er der flydt ressourcer samme vej. I Lego Brand Group sidder fortsat Jørgen Vig Knudstorp og Thomas Kirk Kristiansen og lægger strategi mange år frem.

Per Hjulers afsked blev kommenteret direkte på det sociale medie LinkedIn af Grundfos-topchef Mads Nipper, der er tidligere medlem af Legos topledelse.

»Dette er et enormt tab for alle omkring dig... Du har gjort en kæmpe forskel på Lego-gruppen i mange år,« skrev Nipper.

Udover Per Hjuler har en anden person med et dybt Lego-kendskab forladt selskabet under Niels B. Christiansen, nemlig Ulrik Gernow, der var i Lego i 22 år, og som forlod den øverste ledelse i april 2019. Han er nu i Grundfos.

De to udskiftninger betragtes af kilder tæt på Lego som en klar indikation af, at Niels B. Christiansen vil sætte sit eget hold.

Samtidig med Per Hjulers afgang blev en del af Lego Brand Groups opgaver flyttet fra Kirkbi og over i Lego A/S under Niels B. Christiansen. Formelt giver det mening, at Legos mere kortsigtede strategi jo i praksis gennemføres af legetøjskoncernen, mens den langsigtede strategi ligger godt i Lego Brand Group. Men kilder ser det også som et tegn på, at Niels B. Christiansen cementerer sin position i Lego.

Samtidig betyder Jørgen Vig Knudstorps afgang som bestyrelsesformand i Lego A/S i februar, at Niels B. Christiansen heller ikke længere refererer direkte til sin forgænger. Nu er Thomas Kirk Kristiansen formand.

»Niels B. Christiansen har brug for at kommunikere, at han ikke ligger under andre end familien. Det er det, der er sket nu,« siger en kilde.

Magtbaserne

Kirkbi:

Ejerskab: Kapitalmæssigt ejer Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard omkring en fjerdedel hver. Men stemmemæssigt kontrollererer Kjeld Kirk Kristiansen stadig selskabet med en andel på ca. 65 pct.

Bestyrelse: Kjeld Kirk Kristiansen (formand), Niels Jacobsen (næstformand), Marie-Louise Aamand, Jeppe Christiansen, Thomas Kirk Kristiansen, Michael Mogens Halbye

Adm. direktør: Søren Thorup Sørensen

Lego A/S:

Ejerskab: Kirkbi ejer 75 pct., Lego Fonden ejer 25 pct.

Bestyrelse: Thomas Kirk Kristiansen (formand), Søren Thorup Sørensen (næstformand), Anne Marie Sweeney, Jan Thorsgaard Nielsen, Eva Berneke, Jørgen Vig Knudstorp

Adm. direktør: Niels Bjørn Christiansen

Flere kilder peger på, at Niels B. Christiansens stærkere position i Lego-selskabet ikke betyder, at familien har kørt Jørgen Vig Knudstorp helt ud på et sidespor.

Han sidder fortsat sammen med Thomas Kirk Kristiansen i Lego Brand Group og er med i et vigtigt strategiarbejde. I og med at han fortsat sidder i Lego A/S’ bestyrelse, er hans viden om Lego tydeligvis værdsat af familien, lyder vurderingen.

Lego-familiens investerings- og holdingselskab, Kirkbi, afviser fuldstændigt, at »der er sket ændringer i de roller, som de enkelte ledelsesmedlemmer har«. Ikke siden Kirkbi i marts meddelte, at Jørgen Vig Knudstorp fratrådte som formand for Lego A/S.

»Lego Brand Group er ét af Kirkbi-koncernens kerneområder, hvor Jørgen Vig Knudstorp og jeg i fællesskab sætter den langsigtede strategiske retning for, hvordan vi i ejerfamilien ønsker, Lego brandet skal udvikle sig på tværs af de forskellige enheder. Dette strategiske arbejde foregår i tæt samarbejde med Niels B. Christiansen, Søren Thorup Sørensen samt bestyrelser og ledelser i de enkelte selskaber,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Thomas Kirk Kristiansen, 4. generation Lego-ejer og formand for bestyrelsen i Lego A/S.

BRANCHENYT
Læs også