Serier

EU forhandler med Gilead efter USA's opkøb af remdesivir

EU-Kommissionen går i forhandling med det amerikanske biotekselskab Gilead Sciences om at reservere doser af covid-19-midlet remdesivir, efter at USA for nylig opkøbte tre måneders produktion.

Corona rammer verden
Remdesivir er det første lægemiddel, der i et større klinisk studie har vist effekt mod covid-19. Foto: POOL New/REUTERS

Efter at USA opkøbte stort set hele de næste tre måneders produktion af Gileads covid-19-middel remdesivir – i et træk som Lægemiddelstyrelsens direktør kaldte "uhørt" – forhandler EU nu med selskabet om at reservere doser til Europa.

Det skriver Financial Times.

EU's cypriotiske sundhedskommissær Stella Kyriakides har holdt flere møder med selskabet, oplyser EU-Kommissionen til mediet.

»Kommissær Kyriakides har haft flere samtaler med producenten, Gilead, herunder om deres produktionskapacitet,« skriver EU-Kommissionen.

»Kommissionen forhandler også på nuværende tidspunkt med Gilead om at reservere doser til EU's medlemsstater,« lyder det videre.

Der er dermed lagt op til et globalt hamstringsslagsmål om covid-19-medicin.

Remdesivir er det første lægemiddel, der i et større klinisk studie har vist effekt mod covid-19. Det europæiske lægemiddelagenturs ekspertkomité CHMP har anbefalet, at midlet bliver godkendt i EU under navnet Veklury, og den officielle godkendelse forventes snart.

Forskere fra Oxford University har siden påvist i et stort klinisk studie, at også det bredt tilgængelige kunstige binyrebarkhormon dexamethason har effekt mod covid-19.

Det kom onsdag frem i den britiske avis The Guardian, at den amerikanske stat har opkøbt 100 pct. af den samlede produktion af remdesivir i juli samt 90 pct. af produktionen i august og september.

Det fik Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz til at kritisere Gilead:

»Det var – indtil jeg snakkede med firmaet tidligere i dag – min klare opfattelse, at der var lagt op til en retfærdig fordeling af lægemidlet mellem landene, men der er åbenbart nogle politiske kræfter, der har sejret, og noget, som har vejret tungere,« sagde Thomas Senderovitz til Finans.

»Hvem ved, hvad der så sker i september – hvilke nye aftaler firmaet laver. Jeg har p.t. ikke den store tillid til, at Gileads ledelse i USA handler globalt ansvarligt,« sagde han videre.

Denne artikel er leveret af
Læs også
Top job