Serier

Langt størstedelen af virksomheder undgår udbytteforbud

Partier jublede over omdiskuteret tiltag under coronakrisen, der skulle hindre udbetaling af udbytte. En status afslører, at det foreløbigt kun omfatter 0,1 pct. af alle virksomheder, der har søgt penge fra hjælpepakke.

Corona rammer verden
I april kaldte finansminister Nicolai Wammen det »helt rimeligt«, at virksomheder, der får coronastøtte, ikke med den anden hånd udbetaler udbytte til deres aktionærer. Men hidtil er kun en marginal andel af virksomheder omfattet af et udbytteforbud. Foto: Jens Dresling

Enhedslisten kaldte det en stor sejr. SF mente, at det satte en stopper for grådighed. Regeringen talte om retfærdighed og rimelighed.

Begejstringen var stor, da alle partier i Folketinget i april aftalte et forbud mod, at virksomheder udbetaler udbytte til deres ejere, hvis de modtager mere end 60 mio. kr. fra den coronahjælpepakke, der dækker faste udgifter.

Nu viser en aktindsigt imidlertid, at kun 6 af ca. 8.000 virksomheder indtil videre har søgt om så stort et beløb, at de rammes af forbuddet. Det svarer til ca. 0,1 pct.

Vi har afskåret de groveste sager, men det ændrer ikke på, at vi kan ende med at se nogle, der får 59 mio. kr. i statsstøtte og bagefter udbetaler tilsvarende.

Pernille Skipper (EL), politisk ordfører

Ifølge De Konservative blotlægger tallene, at det omdiskuterede udbytteforbud var »stor ståhej for meget lidt«.

»Det er ren symbolpolitik. Reelt er der meget få virksomheder, der overhovedet har penge på bundlinjen at udbetale i udbytte,« siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

SF-ordfører Rasmus Nordqvist erkender, at seks virksomheder »ikke lyder af meget«, men han fastholder, at der er tale om et »nybrud«.

»For os har det været vigtigt at begynde at stille krav, når vi laver massive hjælpepakker for fællesskabets penge,« siger han.

For Enhedslisten viser tallene, at indgrebet mod virksomhederne ikke er hårdt nok. Politisk ordfører Pernille Skipper mener principielt, at alle selskaber skal forhindres i at udbetale overskud, hvis de har fået en eneste støttekrone fra staten.

»Vi har afskåret de groveste sager, men det ændrer ikke på, at vi kan ende med at se nogle, der får 59 mio. kr. i statsstøtte og bagefter udbetaler tilsvarende,« siger hun.

Som det eneste borgerlige parti pressede Venstre på for at få udbytteforbuddet. Partiet glæder sig i dag over, at få firmaer foreløbigt har haft brug for mere end 60 mio. kr.

Hjælpepakken til faste udgifter udløber i denne uge, men virksomheder kan søge om støtte indtil den 31. august. Derfor kan flere nå at blive omfattet af forbuddet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringen.

Læs også
Top job