Erhverv

Nu åbner ECB for at bruge billioner på grøn omstilling

For første gang vil en centralbank bruge et opkøbsprogram til at understøtte den grønne omstilling. Flere tusinde milliarder euro kan komme i spil.

Christine Lagarde har stået i spidsen for ECB siden november sidste år. Foto: AP/Jean-François Badias

Chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, har åbnet for, at centralbankens 2,8 bio. euro store opkøbsprogram kan bruges til at nå grønne målsætninger i kampen mod klimaforandringer.

Det skriver Financial Times.

Det er første gang, at en stor centralbank vil gøre brug af obligationsopkøb til at fremme den grønne omstilling. Opkøbsprogrammet er omregnet i størrelsesordenen 20 bio. kr. – eller 20.000 mia. kr.

»Jeg vil undersøge alle tilgængelige muligheder for at bekæmpe klimaforandringer. (..) Det er noget, jeg har stærke holdninger til,« siger Christine Lagarde i et interview med det britiske erhvervsmedie.

På samme tid ønsker Christine Lagarde at undersøge muligheden for at ændre dele af bankens tiltag i kampen mod klimaforandringer.

»ECB er nødt til at gennemse alle forretningsområder og operationer, vi beskæftiger os med, for at tackle klimaforandringer, og i sidste ende må pengene tale deres sprog,« siger hun.

Da Christina Lagarde blev formand for ECB i november sidste år, erklærede hun kampen mod klimaforandringer »mission-kritisk« og var fortaler for, at denne skulle indgå i centralbankens overordnede strategi.

Hun fortæller, at den igangværende pandemi ikke får konsekvenser for de grønne målsætninger, og at dem, som måtte ønske det, »vil fortryde det.« Til gengæld vil krisen måske være med til at fremme dem.

»Det kan meget vel være, at netop denne krise vil ændre vores opfattelse af globalisering, nærhed, korte forsyningskæder og kontrol over ens skæbne,« udtaler hun til Financial Times og tilføjer:

»Landenes forhold og forretningsmodeller er nødt til at blive revideret. (..) Landene kan ikke udelukkende blive drevet og understøttet af handel.«

Fortalere for grøn omstilling har opfordret centralbanken til at ændre sin strategi og sælge obligationer i virksomheder, som har et stort klimaaftryk. Men kritikere mener, at sådanne beslutninger er op til politikerne.

Flere centralbanker har diskuteret muligheden for at inkludere mål om grøn omstilling, når det kommer til opkøb af obligationer. Heriblandt Bank of England, der vil se på tiltag efter coronakrisen. Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har endnu ikke udmeldt noget konkret.

Christine Lagarde udtaler desuden i interviewet, at ECB’s opkøbsprogram har været effektive og med til at berolige markedet betydeligt. Men hun mener samtidig, at genopretningen efter krisen er præget af usikkerhed.

BRANCHENYT
Læs også