Erhverv
BREAKING

Rådgiverbranchen venter massivt dyk efter corona

Hver fjerde rådgivervirksomhed forventer et fald i omsætningen på 31-40 pct. i juni, viser en måling. Det kommer til at koste flere arbejdspladser, forudser Dansk Erhverv.

Nedlukningen af samfundet har jaget en skræk i livet på virksomhederne, der derfor ikke køber nær så mange konsulentydelser. Af samme grund er rådgivningsbranchen dybt bekymret for fremtiden. Foto: Nicolai Lorenzen

Den danske rådgiverbranche går på sommerferie med en temmelig miserabel fornemmelse af forretningen. Hver fjerde i branchen forventer et fald i omsætningen i juni måned på 31-40 pct. i forhold til juni sidste år. Hver 10. virksomhed forventer et fald i omsætningen på op mod 50 pct. - altså en halvering.

»Der er ingen tvivl om, at vi som branche er hårdt ramt af krisen. Vi er jo et spejl af erhvervslivet. Når virksomheder generelt kigger på omkostningsbesparelser, kigger de også på omkostninger til rådgivere,« siger Christian Fredensborg Jakobsen, partner i rådgivningskoncernen PWC og formand for Rådgivningsudvalget under Dansk Erhverv.

Han trøster sig dog med et andet resultat af undersøgelsen, nemlig at rådgiverbranchen gik ind i krisen med et solidt første kvartal i ryggen. Omsætningen i de første tre måneder af 2020 var steget med 10 pct. til en ny rekord, 79,8 mia. kr.

Der gik ikke mange dage, fra statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned den 11. marts, og hendes udenlandske kolleger gjorde det samme, til at de første store virksomheder afslørede, hvor de havde tænkt sig at spare.

»Vi skærer ganske enkelt i disse tider så meget som muligt væk af konsulentydelser og professionelle services og har en meget nådesløs tilgang til det,« sagde Carlsbergs finansdirektør, Heine Dalsgaard, i april.

Det har ramt dele af rådgiverbranchen hårdt.

»De hårdest ramte blandt rådgivervirksomheder er dem, der rådgiver om strategi og udvikling, fordi det er de første områder, mange i erhvervslivet har skåret ned på under coronakrisen for at nedbringe omkostninger. Også de rådgivervirksomheder, der har mange offentlige kunder, er ramt af regeringens beslutning om at skære ned på konsulentforbruget,« siger Daniel Møller Jensen, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Forventer at opsige medarbejdere, hvis ikke lønkompensation forlænges Pct.
Ja 55
Nej 27
Ved ikke 18

Rådgiverbranchen har svaret igen med at skære ned i antal medarbejdere. Nogle steder har man brugt coronakrisen som begrundelse for nedskæringer i administrative funktioner - nedskæringer man nok havde tænkt sig alligevel. Og så er der specialister, der er blevet afskediget, fordi der ikke var nok efterspørgsel.

I alt er der forsvundet omkring 1.000 ansatte i foråret, siger Daniel Møller Jensen.

Dansk Erhverv har spurgt de virksomheder, der tidligere har sagt, de ville opsige medarbejdere, hvis ikke de havde fået lønkompensation, om de forventer at opsige folk efter 8. juli, hvis ikke lønkompensationen forlænges. Godt hver anden af rådgiverne siger ja.

Lønkompensationen blev forlænget frem til udgangen af august. Men en del rådgivere vil formentlig stadig være tvunget til at fyre - nu bliver det blot senere på efteråret.

»Man kan godt frygte, at nogle af virksomhederne i rådgivningsbranchen desværre bliver nødt til at reducere yderligere, hvis vi ikke hurtigt kommer tilbage til et højere aktivitetsniveau,« siger Christian Fredensborg Jakobsen.

Han peger på områder som it og rådgivning i den finansielle sektor, hvor der fortsat er efterspørgsel efter rådgivere.

»Når vi kommer længere hen på efteråret, og hjælpepakkerne holder op, vil der være behov for rådgivning om at reducere omkostninger, styrke likviditeten og rådgivning i den retning fremfor rådgivning rettet mod vækstinitiativer.,« siger Christian Fredensborg Jakobsen.

Men han forventer ingen optur.

»Alt i alt vil der ikke være nok af den slags opgaver til at kompensere for de områder, der forventes at falde, hvis vi ikke hurtigt kommer tilbage til et højere aktivitetsniveau. Vi forventer derfor et dyk i branchens omsætning i efteråret,« siger han.

Som de andre store rådgiverkoncerner er EY også blevet ramt af coronakrisen og vil nok fortsat være det.

»Jeg vil ikke sætte procenter på udviklingen. Jeg er da bekymret for andet halvår af 2020, men ikke overpessimistisk. Der er stadig aktivitet, der er stadig virksomheder, der er i gang med transformationer, og der er stadig virksomhedshandler,« siger Torben Bender, managing partner i EY.

Læs også
Top job