Serier

Flying Tiger Copenhagen med nyt kæmpeunderskud

Den danske detailkæde er i gang med et omfattende oprydningsarbejde og fik et nyt stort underskud på 223 mio kr. 2019.

Corona rammer verden
Martin Jermiin blev i foråret 2019 ny adm. direktør for detailkæden Flying Tiger Copenhagen efter tidligere bl.a. at have været ansat hos McKinsey. Foto: Gregers Tycho.

Detailkæden Flying Tiger Copenhagen kom ud af 2019 med et underskud på 223 mio. kr. efter skat efter et år med store omstruktureringer.

Driftsresultatet gik dog i plus med et overskud på 68 mio. kr. mod et underskud i 2018 på 210 mio. kr.

Flying Tiger Copenhagen er i gang med et større oprydningsarbejde, som skal skabe en mere effektiv forretning med fokus på vækst i de eksisterende butikker i stedet for konstant at fokusere på at åbne nye. Det kostede i 2018 et underskud på 541 mio. kr.

For første gang i fem år er omsætningen ikke steget i koncernen, men gik derimod marginalt tilbage med 26 mio. kr. til 5,226 mia. kr.

Martin Jermiin tiltrådte som direktør i januar sidste år og overtog ikke længe efter posten som adm. direktør, da Flying Tigers daværende topchef Mette Maix forlod virksomheden på grund af utilfredshed med det nye ledelsesteam. Jermiin er godt tilfreds med resultatet, siger han til Finans.

»Det er, som vi havde forventet og planlagt. Både vi og vores stakeholders er glade for det resultat, vi har leveret,« siger Martin Jermiin og tilføjer:

»Det koster penge at rydde op, men i forhold til den vej, vi er på, og det driftsoverskud vi genererer, er vi godt tilfredse med resultatet.«

Flying Tiger Copenhagen nøgletal:


2019 2018 2017 2016
Omsætning 5.226 5.252 5.032 4.274
Bruttoresultat 3189

2.983

3.052

2.578

Ebitda 1.152

137

380

368

Resultat -224 -541 4 82


Coronakrisen og lockdown tvang i april Zebra, der er selskabet bag Flying Tiger Copenhagen, til at lægge en ny finansiel plan, hvor EQT sammen med stifter og medejer Lennart Lajboschitz og ledelsen samlet tilførte selskabet 150 mio. kr.

Desuden bekræftede Martin Jermiin – uden at præcisere størrelsesordenen – at der i samme ombæring blev lavet en ny låneaftale om millionkredit med banker.

Der er nu sat beløb på dette lån som blev på en halv mia. kr., fremgår det af årsregnskabet.

Samlet har EQT skudt ikke mindre end 475 mio. kr. ind i Flying Tiger Copenhagen i 2019.

Ifølge Martin Jermiin er alle kædens butikker dog åbnet igen, og der er så småt gang i salget.

»Vi har oplevet en gradvis stigende efterspørgsel, men det er forskelligt fra land til land i forhold til de forskellige regeringers genåbningsplaner. Vi ser nogle lande som performer stærkt, f.eks. Norge, mens andre lande er mere forsigtige i genåbningen og trafikkens udvikling, f.eks. England,« siger han.

Lennart Lajboschitz åbnede den første Tiger-butik i 1995 og udviklede konceptet til en verdensomspændende butikskæde. I 2012 solgte han størstedelen af forretningen til kapitalfonden EQT og tjente i omegnen af 1 mia. kr. på handlen.

Kapitalfonden drømte om et føre selskabet på børsen, men de drømme er for længst skrinlagt. I stedet har tiden efter salget været præget af flere udskiftninger på direktørposten og et omfattende oprydningsarbejde.

Det er fem år siden, familien Lajboschitz forlod den daglige drift i selskabet. Siden har Lennart Lajboschitz deltaget ved bestyrelsesmøder, men stifteren har sendt sit engagement efter andre projekter som hotellerne Hornbækhus og folkehuset Absalon på Vesterbro.

Læs også
Top job