Erhverv

Storbritannien udelukker Huawei fra at levere landets nye 5G-netværk

Nu må Storbritanniens teleoperatører finde andre leverandører til deres nye 5G-netværk, efter det er kommet frem, at landets regering vil bandlyse Huawei fra at levere udstyr til netværket.

Også herhjemme er det blevet diskuteret, hvorvidt Huawei skal udelukkes fra Danmarks fremtidige 5G-netværk. Foto: Arkiv

Fra slutningen af året vil det ikke længere være muligt for teleoperatører i Storbritannien at købe 5G-udstyr fra Huawei. Derudover skal alt allerede installeret udstyret fra det kinesiske selskab fjernes fra deres netværk.

Således lyder beslutningen fra det britiske House of Commons, som derved udelukker Huawei fra at deltage i udbygningen af landets 5G-netværk. Teleselskaberne skal desuden have fjernet Huawei-netværksdele senest i 2027.

»Det har ikke været en let beslutning, men det er den rigtige for britiske teleselskaber, vores nationale sikkerhed og økonomi – både nu og i det lange løb,« udtaler Oliver Dowden ifølge BBC.

Huawei er i flere år blevet beskyldt for at udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed af blandt andet USA, som i forvejen har forbudt landets teleoperatører at købe udstyr fra det kinesiske selskab.

Årsagen er ifølge USA, at Huawei angiveligt har en nær tilknytning til Kinas regering og militær, og at netværksselskabet i tilfælde af en konflikt vil kunne risikere at skulle handle i den kinesiske regerings interesse.

Huawei har ad flere omgange afvist beskyldningerne.

På grund af beslutningen om at bandlyse Huawei fra at levere udstyret til det nye 5G-netværk vil udbygningen blive forsinket med mindst et år, fortæller Oliver Dowden til BBC. Derudover gælder bandlysningen indkøb af udstyr fra Huawei til udbygningen af fibernetværket i Storbritannien.

Boris Johnson godkendte ellers i januar, at Huawei måtte levere udstyr til dele af 5G-netværket i landet – så længere at der også blev brugt andre leverandører. Efterfølgende har USA dog lagt pres på premierministeren med ønsket om at få ændret beslutningen.

Kina har tidligere meddelt, at det vil få »store konsekvenser«, hvis Huawei blev udelukket. En talsmand for Huawei siger tirsdag, at beslutningen er dårligt nyt for alle med en mobiltelefon i Storbritannien, ifølge Reuters.

Læs også
Top job