Erhverv

Corona og flystyrt giver ordretørke hos Boeing

Den store flyproducent Boeing er hårdt ramt af to hårde lussinger. Sammenbruddet i luftfarten og flystyrt.

Foto: AP/Ted S. Warren

Den amerikanske flyproducent Boeing, der i årtier sammen med europæiske Airbus har været dominerende på verdensmarkedet, er ramt af flere kriser.

Først af sidste års styrt af Boeing 737 Max-fly og nu af den totale nedsmeltning i luftfartsbranchen udløst af rejserestriktioner grundet coronavirus.

I en opdatering på salget fortæller Boeing tirsdag, at selskabet leverede blot 20 kommercielle fly i andet kvartal - de tre måneder, der sluttede med juni. I året første seks måneder har selskabet leveret blot 70 kommercielle fly.

- Vores leverancer af kommercielle fly i andet kvartal reflekterer de markante effekter af Covid-19-pandemien på vores kunder og vores forretning, der måtte stoppe produktionen i flere uger.

- Vi er og vil fortsætte med at være i dialog med vores kunder om timing og justering af leverancer, skriver vicedirektør i Boeing Greg Smith i nyheden på selskabets hjemmeside.

Salget af fly hos Boeing har været ramt siden to fly af typen Boeing 737 Max styrtede ned i henholdsvis slutningen af 2018 og 2019.

Det skete på grund af fejl i flyenes software og flytypen blev derfor nægtet at lette i store dele af verden.

Coronakrisen har dog altså svækket salget yderligere. Men der i andet kvartal 2020 altså blev leveret 20 kommercielle fly var tallet i 2019 90. Og i 2018, inden flystyrtene, blev der leveret 194 kommercielle fly i andet kvartal.

I første halvår har Boeing leveret 70 kommercielle fly. I samme periode 2019 var tallet 239 og i 2018 378.

I slutningen af juni fortalte flyselskabet Norwegian, der har været voldsomt hårdt ramt af krisen, at det annullerede en aftale med Boeing om at købe 97 fly.

Og at selskabet ville forsøge at få de penge tilbage, de allerede havde betalt som del af ordren.

Boeing, der også har en stor forretningen inden for militærfly og helikoptere, aflægger regnskab for første halvår den 29. juli.

Læs også
Top job