Erhverv

Ford under pres for bilsalg til amerikansk politi

Bilfabrikkens topchef overvejede et stop af salg efter mordet på George Floyd, men besluttede at fortsætte som storleverandør.

Efter mordet på George Floyd har der været utallige demonstrationer organiseret af især Black Lives Matter i USA. Ford er kommet under pres, fordi man leverer mange af de politibiler som kører i USA. Blandt andet holdt der en Ford ved siden af den politimand, der havde knæet på George Floyds hals, så han blev dræbt. Foto: AP Photo/Ted S. Warren

Ford er kommet under pres fra grupper, der vil have bilfabrikken til at stoppe med at levere biler til det amerikanske politi.

Flere af bilfabrikkens ansatte har krævet, at Ford stopper som storleverandør af politibiler efter mordet på George Floyd, skriver CNN.

Men der er dog også medarbejdere på Fords fabrikker - både sorte og hvide - der har opfordret til et fortsat salg.

Mordet på George Floyd har udløst store demonstrationer i USA under sloganet ”Black Lives Matter” mod politiets ageren og beskyldt dele af politistyrken for at være racistisk og voldeligt.

Det er blandt andet en offentlig underskriftsindsamling på Change.org, der opfordrer Ford til at nægte at sælge politibiler og servicere dem til politiafdelinger, der ”gør brug af voldelige metoder”.

Den politibil, der optræder i mange fotos i forbindelse med drabet på George Floyd, er en Ford Interceptor.

»Det er ikke problematisk, at Ford Police Interceptor hjælper politifolk med at udføre deres job. De spørgsmål, der rammer politiets troværdighed, har intet at gøre med de køretøjer, de kører i. Faktisk kan smartere Ford-køretøjer bruges til ikke kun at forbedre politifolkenes evne til at beskytte og hjælpe befolkningen, men kan også opsamle data, der kan gøre politiets arbejde mere sikkert og stille dem til ansvar,« siger Jim Hackett, der er adm. direktør for Ford til CNN.

Ford Interceptor bliver bredt anerkendt som USA’s bedst sælgende politibil, selv om Ford ikke har oplyst, hvor mange stk. man har solgt til politiet. Fords andel af markedet for politibiler anslås til at ligge på 60 pct.

Jim Hackett indrømmer dog, at protesterne og politiets opførsel har gjort indtryk på ham. Han overvejede om Ford skulle forlade den del af markedet, men besluttede sig for at selskabet fortsat vil sælge biler til politiet.

Protesterne mod leverancer til politiet har også ramt andre selskaber, der leverer varer og tjenesteydelser til politiet.

Selskaber som Microsoft, Amazon og IBM har allerede offentligt sagt, at de vil lægge begrænsninger på deres fremtidige salg af teknologi til politiet. Det gælder eksempelvis software til brug for ansigtsgenkendelse.

Læs også
Top job