Erhverv

Kapitalfondskæmper retter blikket væk fra USA og mod Europa

For første gang siden 2003 har fem af de største handler i indeværende år ikke involveret amerikanske selskaber.

Molson Coors' europæiske bryggeriforretning er til salg, og spørgsmålet er, hvem der ender med at løbe med forretningen. Foto: Ed Andrieski/AP

Kapitalfondsverdenen står over for noget af et skifte, hvis de nuværende tendenser får mere permanent karakter.

USA er ganske enkelt ikke længere kapitalfondenes epicenter.

I årets første seks måneder blev der nemlig indgået handler til en samlet værdi af 143 mia. dollars uden for USA, og det svarer til 60 pct. af totalen, viser data fra Bloomberg.

Holder den tendens stik året ud, vil der være tale om den største andel uden for USA i to årtier.

»Det viser noget om den langsigtede tendens for større handler uden for USA, idet de internationale markeder modnes. Det ser også ud som om, at Covid-19 rammer USA hårdere, hvilket påvirker evnen til at gennemføre handler trods de store ubrugte summer, der er til rådighed for kapitalfondene,« siger Scott Moeller, direktør for M&A Research Centre på City University i London, til Bloomberg.

Europa fylder bl.a. mere, fordi den største kapitalfondshandel i år fandt sted her, da et konsortium ført an af Advent og Cinven lagde 17,2 mia. euro på bordet for tyske Thyssenkrupps elevator-division.

Lige for tiden er et af de hotteste opkøbsemner bryggeriet Molson Coors europæiske forretning, der angiveligt er til salg. Det er en forretning, der forventes at kunne indbringe omkring 3 mia. euro.

Om dele af Molson Coors europæiske forretning kunne være interessant for de store bryggerier, skal være usagt.

Faktum er dog, at det amerikanske bryggeri har relativt stærke positioner på en lang række særligt østeuropæiske markeder, ligesom forretningen er stærk i Storbritannien.

Ifølge Bloomberg er Molson Coors’ europæiske forretning muligvis interessant for kapitalfonde.

Læs også
Top job