Serier

Forkerte euro-paller truer Storbritanniens eksport til EU

Umiddelbart lyder det som gak-gak, men Storbritanniens mangel på de rigtige paller til vareeksport er et problem.

Corona rammer verden
Mangler på de rigtige paller kan fra årsskiftet skabe problemer for varetransporten ud og ind i Storbritannien. Foto: Dansk Træemballage.

Euro-paller.

De fleste kender dem. Stykker af træ, der er sømmet sammen og udgør fundamentet under mange forskellige varer, når de skal læsses ind og ud af lastbiler med en gaffeltruck.

Normalt er det ikke noget, der bruges mange tanker på, men Storbritannien er løbet ind i et større palle-problem, der truer landets eksport til EU, når Brexit træder i kraft ved årsskiftet. Det skriver Bloomberg.

Fra årsskiftet skal paller, der kommer fra Storbritannien til EU, ”bages” ved 56 grader i mindst 30 minutter for at forhindre spredning af sygdomme.

Det sker med henvisning til ISPM-15, der er en international regel, som omhandler paller, der sendes med varer mellem Storbritannien og EU. Så længe Storbritannien er medlem, gælder denne regel ikke inden for EU.

Det er producenterne af paller i Storbritannien - Timber Packaging and Pallet Confederation - der har gjort myndighederne opmærksomme på problemet.

På grund af coronakrisen har der ikke været tid nok til at opføre behandlingsanlæg, der kan ”bage” pallerne, og derfor vil der opstå en mangelsituation.

Ifølge palleproducenternes formand, John Dye, bliver der årligt udvekslet omkring 100 millioner paller mellem Storbritannien og EU.

Palle-manglen er blot endnu en sag, der kan føjes til den lange liste af problemer, der ventes at opstå for Storbritannien, når landet gennemfører brexit.

Eksportvirksomhederne kæmper også med, hvordan de skal få lavet toldpapirer for første gang i 30 år og overvågning af deres lastbiler fra et endnu utestet system fra den britiske regering.

Læs også
Top job