Erhverv
BREAKING

Ørsted-rivaler løfter sløret for store fælles havvindambitioner

De europæiske energiselskaber Engie og EDP Renováveis har ambitioner om at vokse massivt på markedet for havvind de kommende år.

Selskaberne har nu officielt slået pjalterne sammen på havvindområdet og dannet et fælles selskab, der har fået navnet "Ocean Winds".

EDPR og Engies træk er langtfra nogen overraskelse, da det portugisiske og franske selskab allerede i maj sidste år løftede sløret for planerne om at fusionere havvindaktiviteterne.

Ocean Winds har et mål om at være en af de ledende spillere i industrien, som den danske energikoncern Ørsted er markedsleder i.

- OW er blevet skabt med intentionen om at kombinere erfaring og viden fra to virksomheder med en succesfuld historik inden for vedvarende energi i ét enkelt selskab for at spille en ledende rolle i havvindsektoren, siger Spyros Martinis, der er administrerende direktør hos Ocean Wind, i en pressemeddelelse.

Det nye selskab går efter at få del i de globale vækstmuligheder for havvind med både faste og flydende fundamenter.

Ifølge Ocean Winds selv vil joint venture-selskabet blive en af de fem største operatører i det globale marked for vindenergi til vands.

På nuværende tidspunkt har selskabet 200 medarbejdere, og mod slutningen af året ventes det tal at stige til 300.

Ocean Winds vil særligt rette opmærksomheden mod kommende vækstmuligheder i Europa, USA og udvalgte lande i Asien.

- Vi overvåger hele tiden udviklingen og reguleringen i mange lande. Vi går ikke kun efter at vokse i de markeder, hvor vi allerede er til stede, men vi undersøger også mulighederne for at tilføre værdi i nye lande, siger Grzegorz Gorski, der er driftsdirektør for selskabet, i meddelelsen.

EDPR og Engies fælles selskab starter med at have 1,5 gigawatt havvind under opførelse og 4,0 gigawatt under udvikling.

Ocean Winds' mål er at have projekter med en samlet kapacitet på mellem 5 og 7 gigawatt i drift eller under opførelse i 2025.

Samtidig går selskabet, der har hovedkvarter i Madrid, efter at have mellem 5 og 10 gigawatt havvind i under udvikling i et avanceret stadie om fem år.

Dermed er der fortsat et stykke op til at overgå Ørsted, der allerede nu har en installeret havvindkapacitet på 6,8 gigawatt.

Derudover har det danske selskab omkring 3 gigawatt under opførelse, ligesom det har sikret sig retten til at opføre nye projekter i Europa, USA og Taiwan med en samlet kapacitet på næsten 5 megawatt inden udgangen af 2025.

Dermed er det danske energiselskab meget tæt på at have nået sin egen målsætning om at have installeret havvindprojekter med en samlet kapacitet på 15 gigawatt inden 2025.

Læs også
Top job