Erhverv

"Big Oil" er på vej med skræmmende regnskaber

De store olieselskabers regnskaber for andet kvartal bliver forbudt for børn efter en periode med de laveste oliepriser.

En oliepumpe fra Exxon Mobil står rank i solnedgangen. Det kommer regnskabet fra det selskab og alle de andre store inden for olie og gas ikke til at gøre, når kvartalsregnskaberne triller ind i de kommende uger. Foto: Julian Stratenschulte/picture-alliance/dpa/AP Images

Analytikere og investorer er ikke i tvivl: De kommende regnskaber fra de store olieselskaber bliver ”rædselsfuld læsning”.

I de kommende to uger skal store olie- og gasselskaber som Equinor, OMV, Eni, Total, Shell, BP, Exxon Mobil, Chevron og ConocoPhillips offentliggøre deres tal for andet kvartal.

Det er et kvartal, hvor prisen på en tønde Brent fra Nordsøen en overgang nåede sit laveste niveau siden 1999 og futures på den amerikanske referenceolie Texas Intermediate var med negativ pris, skriver CNBC.

”Big Oil” refererer under ét til verdens største olie- og gasselskaber, og de var vidner til et historisk fald i olieprisen i andet kvartal. Her kolliderede en manglende efterspørgsel på grund af coronakrisen med en priskrig mellem Saudi-Arabien og Rusland.

»Jeg tror, at regnskabstallene bliver brutale og grimme,« lyder det fra Kathy Hipple, der er analytiker på Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

Hun påpeger, at prisen på Brent i andet kvartal lå på blot 29 dollar pr. tønde mod et gennemsnit på 51 dollar i første kvartal.

Ifølge direktøren for Det internationale energiagentur, IEA, Fatih Birol, kan 2020 gå hen at blive det værste år i historien for det globale oliemarked.

Og den såkaldte ”Black April” bliver den værste måned industrien nogensinde har oplevet - det var her prisen på olie til fremtidig levering kortvarigt gik i minus.

»Indtjeningen i andet kvartal bliver frygtelig. Det, jeg tager med fra det kvartal, er, at dette ikke kun er resultatet af virussen. Det er længerevarende og årtier gamle trends, der slår i gennem. Olieindustrien forsvinder ikke i morgen, men det er en langsigtet tilbagegang, som vi ser,« siger Kathy Hipple.

BRANCHENYT
Læs også