Erhverv

Omstridts nanostifters holdingselskab er under konkurs

Et af holdingselskaberne til det stormombruste nanoselskab Act.Global er begæret konkurs. Stifter Carsten Jensen kæmper nu for at afværge konkursen.

Et af ejerselskaberne til nanoselskabet Act.Global, der bliver undersøgt af Erhvervsstyrelsen, er begæret konkurs.  Foto: Nikolai Linares

Den omstridte nanovirksomhed Act. Globals ejerleder Carsten Jensen kæmper nu direkte mod en konkurs. Et af ejerselskaberne til nanoselskabet Smartkeeper Holding er taget under konkursbehandling.

Det fremgår af en meddelelse fra Statstidende.

Ved udgangen af det seneste skæve regnskabsår for 2018/2019 havde Smartkeeper Holding ellers en egenkapital på knap 98 mio. kr. Konkursbegæringen mod selskabet blev indgivet den 26. maj, men først den 16. juli er virksomheden taget under konkursbehandling ved dekret fra Skifteretten.

Hovedaktionæren i Smartkeeper er Act.Globals ejerleder er Carsten Jensen, der også ejer aktier i nanoselskabet gennem et andet holdingselskab, Trendkeeper Holding. Carsten Jensen har dog ikke tænkt sig at se passivt til, mens hans selskab går konkurs. Han kæmper for at forhindre konkursen i sidste øjeblik, forklarer han i en kort skriftlig kommentar.

»Jeg forventer, den bliver afværget inden deadline (inden for 14 dage, red.),« skriver Carsten Jensen i en mail.

Nanoselskab i stormvejr

  • Act.Global A/S kom i februar 2020 i offentlighedens søgelys efter et choktab på 121 mio. kr., kun få måneder efter direktør og ejerleder Carsten Jensen i Børsen havde lovet et millionoverskud.
  • I en igangværende kontrolsag hos Erhvervsstyrelsen er Act.Global blevet bedt om at svare på en lang række spørgsmål om bl.a. nanoselskabets forretningsmodel.
  • Senest er selskabet blevet afkrævet en kopi af nogle af sine største kontrakter.
  • Knap 200 investorer har postet penge i selskabet, heriblandt Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen, baron Johan Wedell-Wedellsborg og erhvervsmanden Adam Falbert, der står bag landets største barkoncern.
  • Act. Global bliver styret af Carsten Jensen, der ejer selskabet via to holdingselskaber, Trendkeeper og Smartkeeper. I juli blev Smartkeeper taget under konkursbehandling.
  • Mens sagen har kørt, har flere profiler forladt Act.Global, herunder formand Brian Mollerup, bestyrelsesmedlem Ole Kristoffersen og finansdirektør Simon Hove.

Carsten Jensen har ikke ønsket at stille op til interview, og han afviser at forklare, hvad det er, der har forårsaget konkursbegæringen.

»Har aftalt ikke at udtale mig her. Vi forventer som sagt at få det løst,« skriver Carsten Jensen kortfattet i en opfølgende mail.

Han forklarer dog, at konkursbegæringen bunder i, at Smartkeeper har lånt nogle penge ud, som ikke er blevet tilbagebetalt rettidigt. Mere vil Carsten Jensen dog ikke sige:

»Jeg sidder pt. i Tyskland med forhandlinger og har brug for at fokusere på forretningen,« skriver han i en mail.

Kurator Per Hald fra Advokatfirmaet Hald har ingen kommentarer til sagen.

Knap 200 investorer har postet penge i Act.Global i håbet om, at nanosprayen bliver en international erhvervssucces. Det gælder blandt andre Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen, milliardæren Johan Wedell-Wedellsborg og erhvervsmanden Adam Falbert, der ejer barimperiet Rekom Group.

Act. Global er selv presset af likviditetsproblemer, som Carsten Jensen tidligere har fortalt Finans. Derfor er selskabet på jagt efter friske penge.

Samtidig bliver Act.Globals regnskaber i øjeblikket undersøgt af Erhvervsstyrelsen for ulovligheder. Styrelsen igangsatte undersøgelsen på baggrund af to whistleblower-henvendelser, og efter at et uventet tab på 121 mio. kr. chokerede investorerne i begyndelsen af året. Act.Global var blevet nødt til at nedskrive sine tilgodehavender med 75 mio. kr., som selskabet havde bogført i tidligere år, men som siden havde vist sig uden dækning, da licenspartnerne ikke betalte.

Efterfølgende har den pensionerede Alfred Grinderslev, som i over 25 år har hjulpet rejseholdet og Bagmandspolitiet med at opklare sager om økonomisk kriminalitet, flaget regnskaberne for at være mistænkelige. Ifølge ham ser det ud til, at der kanaliseret mindst 80 mio. kr. i fiktive indtægter ind i Act.Global fra Smartkeeper Holding og Trendkeeper Holding - noget som Carsten Jensen har afvist.

»Jeg kan ikke se andet, end at de indtægter kommer fra den blå himmel,« har Alfred Grinderslev sagt til Børsen.

Carsten Jensen har forklaret, at overskuddene i holdingselskaberne skyldtes værdiregulering af kapitalandelene i Act.Global, hvilket han senere har trukket tilbage.

BRANCHENYT
Læs også