Serier

Amerikansk læge: »Jeg føler, at jeg kæmper to kampe: Kampen mod covid-19 og kampen mod dumhed«

Delstaten Texas er hårdt ramt af coronavirus, men på trods af det oplever sundhedspersonale, at indbyggerne trodser reglerne.

Corona rammer verden
»Det irriterer mig, at vi gør vores bedste for at hjælpe de her mennesker, og straks efter kommer der endnu flere mennesker ind, der gør præcis det modsatte af, hvad vi siger, at de skal gøre,« forklarer overlæge Joseph Varon. Video: Reuters

På trods af, at den amerikanske delstat Texas - lige som mange andre dele af USA - er ramt af et stigende antal coronatilfælde, ser sundhedspersonalet stadig hver dag folk på gaderne, der ikke bærer masker, og som ikke holder afstand til hinanden.

Og den opførsel frustrerer overlæge Joseph Varon, som arbejder på et hospital i storbyen Houston. Her forsøger han sammen med sit personale at hjælpe coronapatienterne, men det er en stakket frist, hvis ikke byens indbyggere ændrer deres adfærd, lyder beskeden fra overlægen.

»Jeg føler, at jeg kæmper to kampe: Kampen mod covid-19 og kampen mod dumhed. Den første har jeg et håb om at vinde. Men den anden kamp har vist sig mere og mere vanskelig,« siger Joseph Varon til Reuters.

Ud over at være overlæge på Houstons United Memorial Medical Center har han speciale inden for lungesygdomme og arbejder med kritisk syge patienter. Han oplever lige nu en stigning i antallet af nye coronapatienter, der bliver indlagt. Mange af dem har brug for hjælp med at trække vejret.

»Det irriterer mig, at vi gør vores bedste for at hjælpe de her mennesker, og straks efter kommer der endnu flere mennesker ind, der gør præcis det modsatte af, hvad vi siger, at de skal gøre,« forklarer Joseph Varon.

I juli har staten Texas med sine 29 mio. indbyggere oplevet en voldsom stigning i antallet af coronatilfælde med nye smittede i næsten alle dele af staten. Pr. 28. juli havde Texas over 400.000 bekræftede tilfælde og knap 6.200 døde med over 9.000 daglige nye smittetilfælde.

I begyndelsen af juli meddelte statens guvernør Greg Abbott, at alle skulle bære mundbind i offentligheden. Siden da er spredningen af virussen aftaget i staten, men i denne uge advarede fagfolk mod at lade et maskepåbud stå alene. Spredningen er stadig så voldsom, at politikerne bør overveje at genindføre andre tiltag som f.eks. at bede folk om at blive hjemme.

»Det er for tidligt at udelukke muligheden for endnu en ”lockdown”, hvis tingene forværres,« sagde James Scott, der er professor i statistik og arbejder med modeller for coronavirus-spredningen ved University of Texas, til Texas Tribune.

Læs også
Top job