Erhverv

Lyttere må vente på dansk musik på ubestemt tid

I denne uge meddelte Google Koda, at man fra lørdag vil fjerne al dansk musik på Youtube.

Allerede fredag begyndte beskeden om, at indhold fra Koda ikke er tilgængeligt i Danmark, at dukke op på Youtube. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Torsdag brød forhandlinger om betaling for musik på Youtube mellem Google og Koda, der varetager danske komponister og tekstforfatteres interesser, sammen, da Google ifølge organisationen krævede, at man sænkede betalingen til musikere med 70 pct.

Nedskæringen på 70 pct. var ifølge Koda en betingelse for en ny, midlertidig aftaleforlængelse – et tilbud, som Koda sagde pænt nej tak til.

Google, der ejer Youtube, har siden deaktiveret al musik fra Kodas medlemmer, og det vil fra lørdag ikke længere være muligt at lytte til de fleste danske kunstnere på videoplatformen. Uden en aftale har Youtube ikke længere rettighederne til at have musikken liggende på hjemmesiden.

Ifølge musikmagasinet Gaffa udtalte Youtube Musics europæiske direktør, Dan Chalmers, under en videopressekonference fredag, at det »ikke er rigtigt, at vi vil sænke betalingen med 70 pct. Vi har tilbudt en bedre aftale«. Dan Chalmers vil af fortrolighedshensyn ikke komme nærmere ind på, hvad den nye aftale går ud på.

Den udlægning er mediedirektør i Koda Kaare Struve ikke enig i.

»Det er ikke rimeligt at komme med en reduktion på 70 pct. i en måneds forlængelse af en gammel aftale, imens man skal forhandle en ny aftale. Det er det, vi har sagt nej til. Hvis vi sagde ja til en midlertidig nedsættelse på 70 pct., havde udsigterne til en ordentlig og fair aftale fremadrettet været meget dårlige.«

Fælles nordisk aftale

Nye forhandlinger var sat i værk, da man ville lave en fælles aftale mellem nordiske lande og Google, der skulle erstatte de norske, finske og danske komponist- og sangskriverselskabers lokale aftaler. Den fællesnordiske aftale blev forhandlet under det nordiske selskab Polaris.

Under konferencen oplyste Dan Chalmers, at Koda ikke har kunnet leve op til et minimumsbeløb af indtjening, som Youtube var stillet i udsigt.

»Faktisk ligger det under 50 pct. af, hvad de lovede os,« sagde Dan Chalmers.

Ifølge Kaare Struve har Koda ikke lovet Google en vis indtjening i tidligere aftaler.

»Vi har ikke lovet, at Kodas rettigheder skulle sikre Google en vis indtægt. Vi har indgået en aftale, hvor vi har aftalt et beløb på, hvad de rettigheder, vi ligger i aftalen, er værd,« siger han og tilføjer:

»Hvis vi havde underpræsteret, giver det ingen mening at tilbyde os mere.«

I siger, at Google kræver en nedsættelse på 70 pct. De siger, at det gør de ikke. Kan du oplyse, hvad Googles tilbud har været?

»Det er det tilbud, vi har fået på skrift. Det præcise tal kan være afhængigt af, hvordan der regnes, men det ligger i det leje. Hvordan, de regner sig frem til et helt andet tal, det ved jeg simpelthen ikke.«

Hvad så nu?

»Vi synes, at der er en god dialog mellem Polaris og Google. Den dialog håber vi fører til en aftale inden for nærmeste fremtid.«

Det vil stadig være muligt at lytte til danske kunstnere på Youtube, hvis man befinder sig uden for Danmark.

Læs også
Top job