Erhverv

Forskere: Dansk olieforskning fører til øgede globale CO2-udledninger

Forskere fra danske universiteter udvikler løsninger til at kunne pumpe mere olie og gas op fra undergrunden. Det er etisk problematisk, lyder det fra kritikere.

Kritikere peger på, at såvel forskning som udvinding af olie og gas bør udfases af hensyn til klimaet.
Arkivfoto: Magnus Holm/Polfoto

Forskning i olie- og gasindvinding ved danske universiteter bør udfases af hensyn til klimaet.

Det siger flere forskere til Videnskab.dk.

Opfordringen kommer i kølvandet på debatten om fremtiden for dansk olieproduktion, som har kørt siden starten af året, efter at regeringen udskød beslutningen om, hvor lang tid staten skal give industrien lov til at udvinde olie og gas i Nordsøen.

I dag forskes der primært i olie- og gasindvinding ved DTU’s Center for Olie og Gas, og forskningen udføres af forskere fra landets fem største universiteter.

Centeret har fået en bevilling på 1 mia. kr. af den statslige Nordsøfond og de internationale olie- og gasselskaber Total og Noreco. Bevillingen udløber i 2024.

Forskningens hovedformål er at gøre olie og gas, som enten er for omkostningstung eller teknisk umulig at pumpe op, tilgængelig for industrien. Det er for eksempel relevant for dybtliggende reserver, der ligger i Nordsøens kalkholdige undergrund.

Men ligesom Danmark bør lade en del af den fossile energi, der findes i Nordsøen, forblive uberørt af hensyn til klimaet, så bør forskning i olie- og gasindvinding også udfases, lyder det fra kritikere, blandt andre Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning:

»Denne type forskning er i strid med de målsætninger, som verdens lande, herunder Danmark, har forpligtiget sig til at nå i Paris-aftalen. Vi ved, at mængden af olie og gas, som allerede er fundet og kan bores op i dag, langt overstiger mængden, der må forbruges, hvis vi skal holde den globale opvarmning i ave. Derfor giver det ingen mening at forske i at forøge den samlede mængde i Nordsøen eller andre steder,« siger Brian Vad Mathiesen, der forsker ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet.

Hans pointe understøttes af Klimarådets seneste rapport om fremtiden for dansk olieindvinding.

Læs også: DTU: Derfor forsker vi i olie og gas

Kritikken er dog skudt forbi ifølge direktør for DTU’s Center for Olie og Gas Morten Jeppesen. Han henviser til, at dansk olieproduktion er mindre klimabelastende end i andre lande.

»Centerets forskning understøtter, at den danske olie- og gasindvinding sker på den mindst belastende, mest effektive og sikre måde. Det er en central samfundsopgave, som DTU bidrager til. Det synes vi, er bæredygtigt. Det er i øvrigt væsentligt at bemærke, at danskproduceret olie har et af verdens laveste CO2-aftryk.«

Læs også: Hvilken slags mundbind virker bedst? Forskere filmede host og nys

Det bakkes op af Oil and Gas Denmark, brancheorganisation for olieselskaber, der opererer i Danmark og investerer i olieforskningen ved DTU’s center, bl.a. Total og Noreco.

»Formålet med forskning i indvinding af olie og gas er at blive bedre til det, man gør. Det betyder, at man kan optimere produktionen, så den både bliver mere klimavenlig og omkostningseffektiv,« siger Martin Næsby, administrerende direktør i Oil and Gas Denmark.

Klimarådet vurderer, at udenlandsk olie er mellem 2-9 pct. mere forurenende end olien, der produceres i Danmark. Rådets vurdering hviler på CO2-intensiteten af forskellige typer olie fra hovedeksporterende lande såsom USA, Saudi Arabien og Rusland. Den amerikanske olie anslås for eksempel at være 9 pct. mere forurenende end den danske, og for saudisk olie er det 2 pct. 

Læs også: Corona: Argumenterne for mundbind vokser - hvornår skal vi bruge dem?

Brian Vad Mathiesen mener dog, at argumentet om, at dansk olieproduktion er miljøvenlig, da den er mindre forurenende end andre landes, er »meget lidt overbevisende«.

»Branchen fortæller ofte, hvor positiv vores olieproduktion er for miljøet. Men forskellen på, hvor meget de forskellige landes olie forurener, er så lille, at betydningen af, hvor olien er produceret, er minimal. Langt den største del af forureningen sker, når brændslerne brændes af. Ikke når de bliver produceret,« siger Brian Vad Mathiesen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

BRANCHENYT
Læs også