Erhverv

Konkurrencestyrelse smider bombe ind i advokatbranchen - og skyder med skarpt efter Kammeradvokaten

Der er store konkurrenceproblemer i advokatbranchen og med selve kammeradvokatinstitutionen. Det er nogle af konklusionerne i en længe ventet rapport, som Konkurrencestyrelsen nu har sendt et første udkast af i høring. Det erfarer Finans.

Artiklens øverste billede
Boris Frederiksen, bestyrelsesformand for Kammeradvokaten aka advokatfirmaet Poul Schmith, er under beskydning af Konkurrencestyrelsen i udkastet til en rapport om advokatbranchen. Det kan ændre forretningsbetingelserne væsentligt for Kammeradvokaten. Foto: Advokatfirmaet Poul Schmith

Der er store problemer med både gennemsigtigheden og med konkurrencen i advokatbranchen. Derfor bør politikerne overveje at ændre en række fundamentale ting i branchen.

Herunder skal det være langt nemmere for andre aktører at komme ind på markedet for de meget lukrative kuratoropgaver i de store konkursboer.

Det er nogle af konklusionerne i et udkast til en rapport, som Konkurrencestyrelsen har sendt til høring i denne uge.

Det vil skabe ramaskrig i advokatbranchen, men omvendt stor jubel i revisionsbranchen, der meget gerne vil ind på dele af advokatmarkedet.

Udkastet er indtil videre fortroligt og forbeholdt meget få kilder, men Finans erfarer, at det er en veritabel bombe, der sprænger, hvis udkastet bliver til endelige anbefalinger.

I udkastet lægger Konkurrencestyrelsen op til at se på selve advokattitlen, den kigger på reglerne om, at kun advokater må eje et advokatfirma, og den kigger på det meget lukrative kuratorerhverv.

Opgaverne med at rydde op efter konkursboer er en ekstremt profitabel forretning for alle de store advokatfirmaer, og meget ofte er det den samme relativt snævre kreds af konkurseksperter, som skifteretten ynder at bruge.

I udkastet til rapporten peger man ifølge Finans’ oplysninger på det uhensigtsmæssige i, at man nærmest per automatik hiver en relativt kort liste over kuratorer fra de store advokatfirmaer frem, når en større virksomhed går konkurs. Dermed er konkurrencen på det attraktive område reelt begrænset.

Et af de advokatfirmaer, der tjener allerflest penge på netop konkursboer, er Poul Schmith, der samtidig er statens foretrukne advokat, den såkaldte Kammeradvokat.

Netop modellen med en kammeradvokat tager Konkurrencestyrelsen i sit udkast også under særlig behandling, erfarer Finans. En kilde siger, at der nærmest lægges op til et opgør med modellen.

At staten i så høj grad bruger det private firma Poul Schmith, giver store konkurrenceproblemer, fordi det offentlige dermed meget ofte undlader at sende opgaver i udbud eller konkurrenceudsætter dem. Det er et problem, mange eksperter har peget på.

Den seneste anledning var, at Kammeradvokaten tog 10 mio. kr. for en undersøgelse af ledelsen i Statens Serum Institut.

Derudover bad Kammeradvokaten for nylig om en acontobetaling på 30 mio. kr. for første års arbejde med konkursen i forsikringsselskabet Alpha Insurance. En oprydning, Kammeradvokaten forventer kan tage 8-10 år.

Ifølge Finans’ kilder peger styrelsen i udkastet på, at Danmark er et af de eneste lande i verden med en konstruktion, hvor et privat advokatfirma har den særstilling.

Høringsfristen for udkastet til rapporten er ved udgangen af august.

Hverken Konkurrencestyrelsen, FSR - Danske Revisorer, Kammeradvokaten, Dansk Erhverv eller Advokatsamfundet vil kommentere udkastet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.