Erhverv

Analytiker: Stærk styring af omkostningerne i Novo bør belønnes

Foto: Novo Nordisk

Novo Nordisk har formået at holde omkostningerne nede i andet kvartal som modsvar på, at negative effekter af covid-19 lagde låg på omsætningen.

Det siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, der regner med, at aktiemarkedet vil belønne Novo for sin sparsommelighed.

Toplinjen er i kvartalet dog ikke noget at prale af.

Efter et første kvartal, hvor Novo leverede en vækst på 14 pct. i lokal valuta, heraf 7 procentpoint som følge af, at patienter og distributører opbyggede nødlagre af medicin, er udviklingen vendt 180 grader i andet kvartal.

De omkring 2 mia. kr., som blev lagt oven i omsætningen i første kvartal, opvejes stort set i andet kvartal af, at lagrene er reduceret, og af at færre nye patienter er kommet i behandling som følge af virusudbruddet. Samme tendens var gældende i regnskabet fra konkurrenten Eli Lilly i sidste uge.

- Det er et regnskab, som skuffer lidt på toplinjen, men jeg synes ikke, at det er så overraskende set i lyset af regnskabet fra Lilly, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Han peger på, at lagerforskydningseffekter har påvirket kvartalet negativt med cirka 500 mio. kr., mens det lavere antal nye patienter, der er startet i behandling som følge af covid-19, trækker salget ned med yderligere næsten 1,5 mia. kr. i andet kvartal.

Samlet endte Novos omsætning dermed næsten uændret på 30 mia. kr. i andet kvartal og under analytikernes forventning om et salg på 30,7 mia. kr. ifølge estimater indsamlet af Novo.

STÆRKT DRIFTSRESULTAT

Alligevel har Novo formået at løfte driftsresultat til 13,8 mia. kr. fra 13,5 mia. kr., hvilket er omkring 400 mio. kr. bedre end ventet.

- Novo har haft en rigtig stærk styring af omkostningerne i andet kvartal. Man har været god til at dreje på omkostningshåndtagene i lyset af det lavere salg som følge af covid-19, og det giver en driftsindtjening i kvartalet, som slår forventningerne, konstaterer Søren Løntoft Hansen.

Han peger samtidig på, at det lavere omkostningsniveau i andet kvartal viser sig i 2020-forventningerne, idet Novo hæver den nedre ende af forventningerne til væksten i driftsindtjeningen. Således ventes nu en fremgang på 2-5 pct. mod tidligere 1-5 pct.

Samlet regner Sydbank-analytikeren derfor med, at aktien vil stige fra morgenstunden.

- Set i lyset af, at aktien ikke har gjort det så godt siden Lillys regnskab, så tror jeg, at investorerne vil lægge vægt på indtjeningen i kvartalet, og det bør bidrage til en moderat kursstigning, lyder spådommen.

Læs også