Erhverv

Novozymes genindfører forventninger til 2020 - ser lavere vækst

Der bliver tale om lidt lavere vækst end forudset i de oprindelige mål. Men det kan ende med en organisk vækst i salget på op til to procent.

Foto: Novozymes PR-foto

Novozymes har tirsdag aften efter børslukketid igen indført sine forventninger til 2020.

Det sker i forbindelse med offentliggørelse af regnskabet, der ellers først var forventet onsdag morgen. Da selskabet nu igen har forventninger til hele årets resultat, skal det ifølge reglerne offentliggøre det så hurtigt som muligt.

Der bliver tale om lidt lavere vækst end forudset i de oprindelige mål, som blev suspenderet den 7. april, fremgår det af meddelelsen til fondsbørsen.

Hovedpunkterne fra regnskabet

* Novozymes venter nu en lidt lavere vækst end forudset i de oprindelige mål. Der ventes nu en organisk salgsvækst på minus 2 til plus 2 pct., og en overskudsgrad på omkring 26 pct. Novozymes ventede oprindeligt en organisk salgsvækst på 1-5 pct. og en overskudsgrad på cirka 27 pct.

* At forventningerne rammer lavere end oprindeligt, skyldes blandt andet, at selskabet i løbet af juli oplevede en let negativ organisk vækst på årsbasis, fremgår det af regnskabet.

* Novozymes kom med en foreløbig handelsopdatering den 8. juli, og tallene holdes på både overskud og bundlinje. Derfor var det forventningerne, der var fokus på denne gang.

* Koncernchef Ester Baiget siger, at forventningerne nu genoptages, "i takt med at flere og flere lande og økonomier genåbner".

* Regnskabet var planlagt til at blive offentliggjort onsdag morgen. Da selskabet nu igen har forventninger til hele årets resultat, skal det ifølge reglerne offentliggøre så hurtigt som muligt.

Kilde: Novozymes / Ritzau Finans

Enzymselskabet venter nu en organisk salgsvækst på minus 2 til plus 2 pct., og en overskudsgrad på omkring 26 pct Novozymes ventede oprindeligt en organisk salgsvækst på 1-5 pct. og en overskudsgrad på cirka 27 pct.

“Jeg er yderst tilfreds med, at vi har leveret et godt resultat med en organisk vækst på 4 pct. og en stærk indtjening samt stærke pengestrømme i et meget turbulent første halvår. Vores forretnings fleksibilitet og robusthed viser, at vi har fundamentet på plads til, at Novozymes kan levere innovation og vedvarende løsninger til kunderne," siger koncernchef Ester Baiget i en kommentar til regnskabet.

Afkastet af den investerede kapital ventes nu at blive 18-19 pct. mod oprindeligt 20-21 pct., og frie pengestrømme før opkøb ses lande på 2,4-2,8 mia. kr. mod oprindeligt 2,5-2,9 mia. kr.

Coronapåvirkningerne fylder stadig hos koncernchefen:

"Coronapandemien er i høj grad stadig aktuel, og vi tager fortsat alle de nødvendige forholdsregler, så vi kan sikre vores medarbejderes sikkerhed, beskytte vores forretning og fortsat levere til kunderne, " siger koncernchefen og fortsætter:

"Men i takt med at flere og flere lande og økonomier genåbner, genoptager vi nu vores resultatforventninger med en forventning om en organisk salgsudvikling på minus 2 pct. til plus 2 pct., en overskudsgrad (EBIT) på omkring 26 pct. inklusive en langt mindre valutakurseffekt samt frie pengestrømme før opkøb på 2,4-2,8 mia. kr."

Allerede for en måned siden løftede Novozymes sløret for de vigtigste nøgletal i andet kvartal i en handelsopdatering.

Novozymes var særligt i april, maj og juni ramt af coronapandemien og de restriktioner, der er blevet indført verden over for at mindske smittespredningen. I løbet af juli oplevede selskabet desuden en let negativ organisk vækst på årsbasis, fremgår det af regnskabet. Den udvikling er indregnet i enzymkoncernens nye forventninger til hele året.

BRANCHENYT
Læs også