12 pct. af lederne regner med at fyre efter udløb af lønkompensation
Antallet af danskere på lønkompensation er raslet ned, men der vil komme fyresedler, når ordningen udløber 29. august, lyder det i en rundspørge blandt ledere i private virksomheder.
Mange virksomheder har for længst forladt den statslige hjælpeordning med lønkompensation til hjemsendte medarbejdere, men når ordningen udløber 29. august er der stadig fyresedler i luften.
I alt 12 pct. af de private ledere svarer i en rundspørge foretaget af Lederne, at de forventer at skulle fyre medarbejdere, når staten smækker kassen i.
Heraf regner de 11 pct. med at skulle fyre nogle af medarbejderne, mens den sidste ene pct. forventer at skulle fyre alle. I alt 1.931 privatansatte ledere har deltaget i rundspørgen.
Omvendt svarer 20 pct. af lederne, at de forventer at have job til alle, når lønkompensationsordningen udløber, mens 58 pct. af lederne ikke bruger ordningen.
Tallene fortæller ifølge cheføkonom hos Lederne, Niklas Praefke, at økonomien er i bedring, men at der også er store forskelle og virksomheder i vanskeligheder.
»Det viser, at billedet er nuanceret, mens det lysner nogle steder, har andre det hårdt. Tag f.eks. hotellerne i København, der har oplevet en voldsom nedgang, mens billedet er noget anderledes hos feriehusudlejere og hoteller på Vestkysten,« siger han.
Antallet af danskere, der er hjemsendt med lønkompensation i stedet for at gå på arbejde, er faldet markant, siden coronanedlukningen i marts sendte mere end 240.000 lønmodtagere hjem med godtgørelse fra staten.
Ifølge de seneste tal fra Erhvervsministeriet er der kun godt 14.000 danskere tilbage på lønkompensationsordningen. Det er antallet af medarbejdere, som virksomhederne pt. har ansøgt om lønkompensation for.
Ifølge ministeriet kan tallet dog stige, da billedet i de foregående måneder har været, at en del virksomheder først sent søger om lønkompensation. Sådan undgår virksomhederne at få udbetalt kompensation til flere medarbejdere, end de rent faktisk ender med at sende hjem, og dermed undgår de tilbagebetalingskrav.
Hos fagforenigerne registrerer HK Privat stigende bekymring blandt sine 110.000 medlemmerne for, om de bliver fyret.
I både april, juni og august har analyseinstituttet Epinion foretaget en rundspørge blandt et repræsentativt udsnit af medlemmerne, og mens 30 pct. tilbage i april svarede, at de var enten meget bekymrede eller bekymrede for deres arbejdssituation, var den andel faldet til 22 pct. i juni.
Nu er andelen af HK’ere, som er bekymrede for deres arbejdssituation tilbage på 27 pct., og bekymringen går først og fremmest på at blive fyret.
Formand for HK Privat, Simon Tøgern tolker dog den stigende bekymring med stigningen i antal smittede danskere snarere end med udløbet af lønkompensationsordningen.
»Lønkompensation spiller selvfølgelig nok ind for nogen, men der er ikke så mange tilbage på ordningen, så jeg tror, at det mere handler om en generel bekymring for, hvad der kommer til at ske, og hvordan det vil påvirke end arbejdsplads,« siger Simon Tøgern.
Et bredt politisk flertal besluttede inden sommerferien, at lønkompensationsordningen skal udløbe nu.