Serier

Domstol afviser søgsmål mod påstået hovedskurk i udbytteskandalen

Skattestyrelsen appellerer afgørelse, efter at en domstol i Dubai har afvist et civilt søgsmål mod den britiske finansmand Sanjay Shah.

Skattesvindel for milliarder
Sanjay Shah er mistænkt for at være involveret i svindel med udbytteskat. Foto: PR

Skattestyrelsen har tabt et stort slag i jagten på de påståede bagmænd i skandalen om refusion af udbytteskat, der menes at have kostet den danske statskasse mindst 12,7 mia. kr.

Det juridiske nichemedie Law360 skriver således, at en domstol i Dubai har afvist Skattestyrelsens civile søgsmål mod Sanjay Shah, en britisk finansmand, som myndighederne har betragtet som sagens hovedskurk.

Ifølge myndighedernes udlægning stod Shah bag et netværk af personer og selskaber, der fik refunderet udbytteskat for milliarder hos Skattestyrelsen på baggrund af bl.a. forfalskede dokumenter. Shah fastholder sin uskyld og siger, at han lovligt har udnyttet et hul i loven.

Sagen har været efterforsket af bagmandspolitiet siden 2015, men Shah opholder sig i Dubai, hvorfra han ikke kan udleveres til strafforfølgelse i Danmark. I stedet har Skattestyrelsen rejst civile erstatningssager mod de involverede i skandalen i adskillige lande, herunder i Dubai mod Shah med krav om erstatning.

Udbyttesagen
  • I august 2015 opdagede Skattestyrelsen, at et netværk af udenlandske forretningsfolk og selskaber angiveligt havde svindlet med udbytteskat i et hidtil uset omfang.
  • De påståede svindlere havde udnyttet, at visse udenlandske ejere af danske aktier kan få refunderet den udbytteskat på 27 procent, som børsnoterede selskaber som Carlsberg, Vestas, TDC og Pandora tilbageholder og afleverer til skattevæsenet i forbindelse med betaling af udbytter.
  • De udenlandske aktionærer skulle blot udfylde en blanket og vedlægge dokumentation for deres skattepligt og ejerskab af aktierne, og så udbetalte Skattestyrelsen pengene.
  • Det viste sig senere, at Skattestyrelsen ikke kontrollerede dokumentationen og heller ikke havde reageret på, at refusion af udbytteskat var eksploderet i årene op til august 2015, da refusionerne blev standset efter flere tip udefra.
  • I dag hævder Skattestyrelsen, at de udenlandske aktionærer aldrig har ejet de aktier, som de hævdede. Det hele var et fiktivt setup.

Skattestyrelsen bekræfter, at sagen er blevet afvist i Dubai.

På Twitter skriver styrelsens kommunikationschef, Claus Dithmer:

»Som Skattestyrelsens advokater læser afgørelsen, har retten ikke afvist sagen under henvisning til, at vores krav er uretmæssigt. Alene på grund af formelle mangler i sagens dokumentation, hvilket vi ikke er enige i.«

Styrelsen appelleret afgørelsen og har ikke yderligere kommentarer, skriver han.

Law360 refererer fra en engelsk oversættelse af den arabiske afgørelse, hvoraf det ifølge mediet fremgår, at Skattestyrelsen har undladt at fremsende dokumentation til retten for styrelsens påstande i sagen.

Udbyttesagen har været en af de største skandaler i skattevæsenet nogen sinde, og den kostede tidligere skattevæsenets direktør, Jesper Rønnow Simonsen jobbet. Ansvaret for skandalen er blevet undersøgt flere gange, ligesom bagmandspolitiet som nævnt har efterforsket komplekset i årevis.

Hidtil har de strafferetlige konsekvenser dog været til at overskue. Hidtid er en tidligere medarbejder i Skattestyrelsen blevet dømt i en relateret, mens den tyske bank, North Channel Bank, i 2019 tilstod at have deltaget i bedrageri mod statskasen og accepterede en bøde på 110 mio. kr.

Tidligere i denne uge rejste anklagemyndigheden i Koblenz tiltale mod seks tidligere medarbejdere i banken, herunder to tidligere direktører, for skattesvindel mod Danmark og Belgien.

Sideløbende har Skattestyrelsen forsøgt at hente de mange penge tilbage igen ved at rejse hundredvis af civile søgsmål i bl.a. USA, England og Dubai. I en række af de amerikanske sager indgik styrelsen i 2019 et forlig om tilbagebetaling af 1,6 mia. kr.


Læs også
Top job