Erhverv

Regeringen vil forlænge levetiden for P6 Beat og P8 Jazz

DR's lukningstruede radiokanaler får lov at overleve endnu et år, hvis det står til Socialdemokratiet.

Joy Mogensen kalder det en vigtig prioritet for regeringen at stoppe de kommende besparelser på DR og at sikre overlevelsen for specifikt P8 Jazz og P6 Beat. Arkivfoto: Mads Nissen

Regeringen har afsat midler på finanslovsforslaget til at videreføre radiokanalerne P6 og P8 i 2021.

Tidligere på året fandt kulturminister Joy Mogensen 15 mio. kr. til at sikre kanalernes overlevelse i 2020. Ellers risikerede de at ryge under sparekniven hos DR, der i forbindelse med det seneste medieforlig blev påbudt at slanke sig 20 pct.

»Dansk public service-indhold har aldrig været vigtigere, end det er i dag, hvor store internationale mediemastodonter fylder mere end nogensinde i det danske medielandskab. I finanslovsforhandlingerne bliver det en vigtig prioritet for regeringen at få stoppet de kommende besparelser på DR, ligesom det er vigtigt at sikre fortsat overlevelse for P6 og P8,« udtaler kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Få overblikket: DR's besparelser

Den tidligere regering og DF pålagde i sit medieforlig DR at skære 20 pct. over fem år. Den første fase af besparelser er iværksat med besparelser for 420 millioner kroner frem til 2021. Det betyder, at ca. 400 stillinger er blevet nedlagt, ligesom flere radio- og tv-kanaler og programmer er forsvundet.

Seks tv-kanaler er blevet til tre. DR3 og DR Ultra kunne fra 2020 kun ses på streaming, mens DR2 og DR K er lagt sammen til én tv-kanal, der skal have fokus på samfund og kultur.

DR beregnede sig frem til, at P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz ikke længere kunne være en del af programfladen. P6 Beat og P8 Jazz har dog opnået midlertidig benådning, da kulturminister Joy Mogensen har fundet 15 mio. kr. til at sikre kanalernes overlevelse indtil udgangen af 2020.

Regeringen har nu lagt op til, at den næste runde af de planlagte besparelser - 250 mio. kr. fra 2021 til 2023 - skal annulleres, hvilket Socialdemokratiets støttepartier længe har ønsket.

Kilde: DR

I finanslovsudspillet vil regeringen også annullere de planlagte besparelser på DR på 250 mio. kr., som regeringens støttepartier har ønsket

I pressemeddelelsen lyder det, at regeringen først vil offentliggøre sit udspil til medieforhandlingerne, efter finansloven er på plads. Medieforhandlingerne skal bl.a. handle om at styrke public service samt lokale og regionale medier.

De Radikales medieordfører Jens Rohde har dog allerede peget på, at medieudspillet er nødt til at være klar, før finansloven klappes af.

Det skyldes netop, at regeringen har ønsket at dele forhandlingerne op og tage sig af DR først. Men samtidig har regeringen foreløbig ikke fundet friske penge til at annullere DR-besparelserne.

Regeringen har nemlig lagt op til, at de 250 mio. kr. skal findes i reserven til finansloven på 1,5 mia. kr., som regeringen har afsat årligt i perioden 2021-2024.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, om der er fundet nye midler til de 15 mio. kr., der skal sikre P6 Beat og P8 Jazz endnu et år på sendefladen.

Læs også