Erhverv

Vestager blæser til kamp mod Kinas aggressive investeringsplan

EU-landene skal investere langt mere målrettet og strategisk, hvis de skal hamle op med det kinesiske styres ambition om at blive en global højteknologisk magtfaktor, mener EU's konkurrencekommissær og næstformand, Margrethe Vestager.

Artiklens øverste billede
EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er villig til at gå langt for at sikre, at kinesiske virksomheder spiller efter reglerne i EU. Men det er ikke nok, mener hun, hvis EU skal være i stand til at følge med kineserne inden for den højteknologiske udvikling i erhvervslivet. Foto: Finn Frandsen

EU’s medlemslande skal i langt højere grad slå sig sammen om at poste penge i udviklingen af fremtidens teknologier. Det er nødvendigt, hvis unionen skal kunne konkurrere med Kinas storstilede investeringsbudgetter og kinesernes stræben efter at blive en teknologisk supermagt.

Kinesiske investorer har købt stort op i europæiske virksomheder, hvilket har skabt frygt for teknologityveri og ulige konkurrence. Finans afdækker kinesiske interesser i dansk erhvervsliv og undersøger, om bekymringen over det kinesiske indtog er berettiget.

Sådan lyder det fra EU’s konkurrencekommissær og næstformand, Margrethe Vestager, som er i gang med at gøre op med den måde, hvorpå EU-landene hidtil har samarbejdet og anvendt sine forskningsmidler.

»Vi er et sted, hvor vi skal træffe nogle valg. Ellers kommer vi til at sælge ud af vores evne til at bestemme selv. Det er også nogle valg, der gør, at der er nogle ting, vi skal investere i på en anden måde, end vi har gjort før,« siger hun.

Siden 2015 har det kinesiske regime som led i en stor national strategiplan kanaliseret svimlende summer ind i 10 udvalgte kerneindustrier, hvor landet vil være globalt førende i 2025. Det gælder bl.a. robot- og energiteknologi og højteknologisk transport.

»Sådan noget kan vi godt lave i fællesskab som state of the art, men vi kan kun finansiere det, hvis vi gør det sammen. Ellers får vi ikke den samme volumen, som man har i Kina,« siger Margrethe Vestager.

I EU er beslutningstagerne i gang med at lægge en handlingsplan for EU’s næste syvårige forskningsbudget på 565 mia. kr. Programmet skal efter Margrethe Vestagers mening være langt mere fokuseret end tidligere, hvis EU skal undgå at sakke bagud i det teknologiske kapløb.

Hun fremhæver tværgående EU-projekter inden for brint- og batteriteknologi og fremtidens satellitkommunikation som eksempler på, hvordan medlemslandene fremadrettet kan bliver førende på nogle af morgendagens vigtigste teknologier.

»Det skal være med til at konkurrere mod Kina, og det at have den type projekter gør også, at vi måske i højere grad kan fastholde og tiltrække talent til Europa,« siger hun og tilføjer, at fokus bør ligge på strategiske områder så som klimaneutralitet og teknologi.

Erhvervsorganisationen DI slutter sig til Margrethe Vestagers strategi. Men det bør ikke ske ved at kopiere den kinesiske model fuldstændigt. som nogle kræfter i Europa ellers har argumenteret for er nødvendigt, hvis EU skal hamle op med Kina.

»Det skal vi ikke. Vores samfundsmodel er markant anderledes. Men vi skal være mere kontante, hvis de ikke spiller efter fair regler. Og vi skal blive bedre til at arbejde sammen i Europa og kaste ressourcer i vigtige teknologier, men vi skal gøre det markedsdrevet, frem for at det er politisk drevet. Den kombination, tror jeg på, kan bringe os langt,« siger Peter Thagesen, underdirektør med ansvar for global handel og investeringer.

Der er behov for at satse langsigtet for at kunne følge med Kina, mener Danish-Chinese Business Forum, der arbejder med at styrke forretningsforbindelserne mellem Kina og Danmark for sine medlemsvirksomhederne, som tæller blandt andet Mærsk, Bestseller og Carlsberg.

»Det er et wakeup call, for Kina har virkelig meget fart på. Det er vigtigt, at vi tager os sammen nu og bruger flere penge på forskning og udvikling for at kunne følge med udviklingen,« siger generalsekretær i Danish-Chinese Business Forum Hans Henrik Pontoppidan.

De to erhvervsorganisationer og en række andre erhvervsprofiler advarer dog mod, at vi bliver for Kina-fjendske og ser spøgelser overalt. Kinesisk kapital er i de fleste tilfælde lige så relevant at tiltrække som kapital fra andre lande.

»Som forretningsperson tager jeg det gamle Mærsk-synspunkt. Hr. Møller sagde, at der ikke bør gå politik i forretninger. Vi skal gøre det, der er bedst for forretningen og aktionærerne. Og så skal vi være med til at sætte vores sunde fodaftryk i hele verden,« siger Lone Fønss Schrøder, der som bestyrelsesmedlem i den kinesiske ejer af Volvo Cars og Saxo Bank, Geely Sweden, har tæt kontakt til kinesiske investorer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.