Erhverv

Coronakrisen har kostet dronning Elizabeth dyrt

Selskabet The Crown Estate, som administrerer en enorm ejendomsportefølje ejet af det britiske kongehus, må nedskrive værdien med flere milliarder kroner som følge af coronakrisen.

94-årige dronning Elizabeth II har siddet på den britiske trone siden 1952. Arkivfoto: Andrew Parsons/Reuters.

Coronakrisen har ramt både høj og lav på pengepungen, og selv kongelige slipper ikke for at mærke pandemiens økonomiske konsekvenser.

Den britiske dronning Elizabeth II, der er verdens længst regerende monark, må som følge af krisen nedskrive værdien af sin enorme ejendomsportefølje med mere end 550 mio. pund, hvilket svarer til omkring 4,5 mia. danske kroner.

Det skriver det britiske medie The Guardian.

Det er selskabet The Crown Estate, som rummer de fleste af kongehusets besiddelser, der fredag har præsenteret sit regnskab for året 2019/20.

På trods af et overskud på 345 mio. pund, svarende til 2,8 mia. kr., har The Crown Estate set sig nødsaget til at nedskrive værdien af sin land- og ejendomsportefølje med 552,5 mio. pund til en samlet værdi på 13,4 mia. pund, hvilket svarer til et beløb på lige under 110 mia. kr.

The Crown Estate ejer bl.a. store landområder i England, Skotland og Wales, samt ejendomme i det centrale London - herunder den berømte handelsgade Regent Street. Hertil kommer kongehusets private ejendomme og Windsor Park.

Samtidig ejer The Crown Estate søbunden i de første 22 kilometer fra alle Storbritanniens kyster. Det sikrer hvert år trecifrede millionbeløb i lejeindtægter fra offshore vindmølleparker.

Årsagen til nedskrivningen er især faldende indtægter fra butikker og andre lejere i det centrale London og resten af Storbritannien på grund af corona-pandemien, afslører regnskabet.

Selskabet sidder dog stadig på en guldrandet trone af aktiver. Samlet ejer The Crown Estate aktiver for 14,1 mia. pund, svarende til knap 115 mia. kr.

Det britiske kongehus har dog ikke direkte adgang til selskabets mange milliarder, ligesom hverken dronningen eller hendes familie har noget med den daglige drift at gøre.

The Crown Estate bliver i stedet drevet som et statsejet offentligt selskab, som blot forvalter kongehusets besiddelser. Langt størstedelen af overskuddet, som The Crown Estate genererer, bliver da også sendt direkte videre til den britiske statskasse. Alene de seneste 10 år har selskabet sendt knap 3 mia. pund videre til statskassen.

Det britiske kongehus kan dog glæde sig over, at 25 pct. af overskuddet bliver sendt videre til den royale families lommer.

Den 94-årige dronning Elizabeth har siddet på tronen siden 1952.

BRANCHENYT
Læs også