Serier

Medier: Hårdkogte kriminelle brugte Danske Bank til hvidvask

Nye dokumenter viser, at sagen om hvidvask i Danske Bank er mere alvorlig end hidtil kendt.

Hvidvask i Danske Bank
Danske Bank er blandt de banker, der er i søgelyset for hvidvask. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen

Hårdkogte kriminelle har brugt en række banker, herunder Danske Bank, til at hvidvaske og gemme deres penge.

Dokumenter afslører, at der fra Danske Banks afdeling i Estland bl. a. er overført penge til et selskab tilhørende et netværk knyttet til den pakistanske forbryder Altaf Khanani. Han hvidvaskede penge og havde forbindelser til terrorgrupper, mafiaklaner og narkokarteller.

Det skriver Politiken på baggrund af tusindvis af hemmeligstemplede dokumenter, som avisen sammen med DR og Berlingske har fået adgang til via et samarbejde med det amerikanske nyhedsmedie BuzzFeed News og International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ.

Ifølge medierne er sagen om hvidvask i Danske Bank i perioden fra 2007 til 2015 dermed betydeligt større og grovere, end det hidtil har været kendt.

Dokumenterne afdækker ifølge Politiken, at våbenhandlere, som forsøgte at smugle nordkoreanske missiler til Iran, og et russisk forbrudersyndikat brugte banken som et instrument til at skjule store pengesummer.

Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Aalborg Universitet vurderer, at oplysningerne er alvorlige. Han er tidligere medlem af Finans Danmarks hvidvask-taskforce.

»Det viser jo, at der ikke bare var tale om almindelige svindlere med mange penge, men at der var forbindelser til meget alvorlig kriminalitet«, siger Lars Krull til Politiken.

Danske Bank ønsker ikke at kommentere mere detaljeret på disse forhold, da de er en del af myndighedernes igangværende undersøgelser.

»Men, som vi tidligere har sagt, er det klart, at vi aldrig skulle have haft porteføljen af non-resident-kunder. Det står også klart, at vi har været for langsomme til at erkende omfanget af problemerne og få lukket porteføljen ned,« skriver Philippe Vollot, koncerndirektør med ansvar for compliance i Danske Bank, i et skriftligt svar til Finans.

Han tilføjer, at bekæmpelse af økonomisk kriminalitet og hvidvask har høj prioritet for Danske Bank.

»Vi er generelt et helt andet sted nu med hensyn til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet og hvidvask, end da situationen i Estland udviklede sig mellem 2007 og 2015, ligesom vi nu har afviklet porteføljen af non-resident-kunder i Estland. Vi vil fortsat investere og styrke vores kompetencer og kultur på compliance-området på tværs af banken for at forbedre vores forsvar mod økonomisk kriminalitet,« siger Philippe Vollot.

BRANCHENYT
Læs også