Erhverv

Grønlandsk flyselskab fik stort millionunderskud

Det Grønlandske selvstyres flyselskab har tabt et tocifret millionbeløb på det første halve år af 2020.

Air Greenland har skåret i udgifterne på personale og flyaktivitet. Foto: Thomas Borberg/Polfoto Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Air Greenland, der er Det Grønlandske Selvstyres flyselskab, har som store dele af flyindustrien oplevet et svært første halvår.

Samlet leverede Air Greenland-koncernen et underskud på 30,5 mio. kr. i de første seks måneder af 2020. Underskuddet var 27 mio. kr. større end i samme periode i 2019, hvor Selvstyrets flyselskab indkasserede et minus på omtrent 3 mio. kr.

Dette skriver Sermitsiaq.AG.

Nettoomsætningen endte i det første halve år på 551 mio. kr, hvilket er 11 pct. lavere end i det første halvår af 2019, hvor nettoomsætningen ramte lidt over 622 mio. kr.

»Da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned og Naalakkersuisut (Selvstyret, red.) kort efter lukkede Grønland ned den 20. marts, stod vi med et kundegrundlag, der var fuldstændigt væk fra dag til dag,« siger adm. direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen, til Sermitsiaq.AG.

Fremtiden ser dog bedre ud for Air Greenland, der trods fortsat svækket efterspørgsel kunne se lys for enden af tunnellen, da der den 21. juni blev lukket op for flyrejser ind i landet.

Udover den decimerede genoptagning af flyvningerne, har Air Greenland også gennemgået en række besparelser. Blandt andet har man fyret 60 medarbejdere i slutningen af Maj, mens man også har skåret gevaldigt i flyaktiviteten, skriver Sermitsiaq.

Ifølge regnskabet er de eksterne omkostninger således faldet med 50,9 mio. kr., mens udgifterne til personale er skåret ind med 3,8 mio. kr.

»Vi har været gode til at spare. Vi flyver ikke ret meget, men vi udnytter kapaciteten optimalt, både i forhold til passagerer og fragt,« siger Jacob Nitter Sørensen til Sermitsiaq.

Egenkapitalet i Air Greenland faldt som konsekvens af det svære halvår, men er fortsat på anseelige 465 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også