Erhverv

Intern rapport i Act.Global afslører: Kun en brøkdel af millionerne kom i kassen - kunde afviser at kende til fakturaer

Kun 6 mio. kr. af de 237 mio. kr., som Act.Global angiveligt skulle have solgt for, fik nanoselskabet rent faktisk i kassen, viser en intern undersøgelse. En af de angivne kunder afviser nogensinde at have hørt om millionfakturaerne.

Nanovirksomheden Act.Global udvikler nanorengøring, der skal sprayes på overflader og virke op mod et år. Salget er dog ikke gået helt, som selskabet med tidligere direktør Carsten Jensen i spidsen ellers har udtrykt det i regnskaberne. Foto: Act Global

Størstedelen af de millionindtægter, som Act.Global siden 2015 har bogført, viser sig nu at være et fatamorgana.

Kun knap 6 mio. kr. ud af 237 mio. kr. er nogensinde kommet i kassen, viser en uvildig revisors interne undersøgelse, som blev sat i værk i forbindelse med, at Act.Global i slutningen af juni gik i betalingsstandsning og blev taget i rekonstruktion.

Det skriver Ekstra Bladet, der har set den interne rapport.

Grundlaget for den bogførte omsætning på 237 mio. kr. er fakturarer til bare otte forskellige kunder. En af kunderne, det konkursramte Defap Enterprises, afviser nogensinde at have modtaget fakturaer, der ellers ifølge rapporten skulle løbe op i en samlet værdi på 35 mio. kr.

Act.Global, der står bag en bakteriedræbende nanospray og har knap 200 investorer i ejerkredsen, overraskede i starten af året sine investorer med et tab på 121 mio. kr. Stifter og daværende direktør Carsten Jensen havde ellers lovet et overskud få måneder inden.

Blandt aktionærerne er kendte navne som Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen, skibsreder Johan Wedell-Wedellsborg og en række tidligere fodboldstjerner, blandt andre Henrik ’Store’ Larsen. Da nogle af investorerne har købt sig ind, var virksomheden værdisat til over 600 mio. kr.

Choktabet fik også Erhvervsstyrelsen til at iværksætte en granskning af regnskaberne, som mistænkes for at bryde loven.

Det store millionunderskud skyldtes først og fremmest, at virksomheden havde bogført 75 mio. kr. i indtægter fra salg af distributionsrettigheder, som der efterfølgende ikke viste sig at være dækning for. Det skete i regnskabsårene 2016/2017 og 2017/2018, hvor Act.Globals ifølge selskabets eget svar til Erhvervsstyrelsen kun havde fået 5 mio. kr. ud af de bogførte 80 mio. kr.

Men nu viser den interne undersøgelse, at der i hele selskabets levetid kun er trillet 5,9 mio. kr. ind. Senest har nanoselskabet ellers bogført indtægter for 30 mio. kr. for salg af licenser for regnskabsåret 2018/2019.

Act.Global har derudover også sendt så godt som sendt samtlige fakturaer ud den allersidste regnskabsdag, d. 30. juni.

Daværende direktør i Defap Enterprises, Søren Meiling, afviser overfor Ekstra Bladet at kende til de fakturaer, som er rettet mod Defap Enterprises.

»Jeg har aldrig hørt om de fakturaer,« siger han.

De seneste uger har advokaterne Per Hald fra Advokatfirmaet Hald og Pernille Bigaard fra Sundgaard Advokater som rekonstruktører arbejdet for at finde en måde, hvorpå selskabet kan overleve.

BRANCHENYT
Læs også